Citiraj:
Autor nylaia
Konfuzno pitanje i takav odgovor:
-ne kuzim zast Rolleru smeta canyonka, nikada nisam imao vecih problema s tom karticom (jedino nest s driverima u linux-u radi puno bolje nego na xp, npr na xp-u vuce oko 600 kb/s, na linuxu se penje na 1 mb/s - pod istm uvjetima na mrezi)
-drvo moze smetati, a ne mora, najvjerovatnije kad dodje lisce hoce,no pitanje u kojoj mjeri - probaj tu nema pomoci
....
|
O tome upravo i ja pričam.
Kartica je super "za po doma", ali za G mod sa vanjskom antenom baš i nije sretno rješenje. Nije da neće radit, ali u istim uvjetima radi lošije nego neke bolje kartice, pogotovo pod windowsima, koje koristi velika većina.
A sad, ako već kupuješ, kupi pošteno odmah na početku.
Citiraj:
Autor nylaia
-kablel -ako imas 13m... to je dosta kabla, meni radi s 11m RG213 (mislim da je oko 10 kn/metar), no da budes siguran radije uzmi LMR400 (samo sto je on skup, a tebi treba 13 m, on je koliko se sijecam duplo skuplji od RG-a), kabel od satelitske je preloš, pogotovo na tu udaljenost, amislim da se i otpori ne slazu wireless treba kabele od 50 ohma, TV antene od 75. S druge strane kad zbrojis koliko ce te izici kvalitetan kabel, kartica i ostalo, skoro pa ti je jeftinije kupiti acces point! S njim mozes imati 20 cm kabela, znaci skoro bez gubitaka...
....
|
LMR400 po metru je oko 28-30 kuna + konektor za pigtail 50 kuna + konektor za karticu 30 kuna + pigtail od tanjeg kabela, npr LMR 195 = 400-500 kuna sveukupno.
Postoje i konektori koji sa LMR400 idu direkt na karticu, ali to bez poteškoće može potrgat wlan karticu.
E sad, može se komotno spajat i sa RG6 kabelom, 1 kuna po metru, ali na 13 metara ćeš izgubit oko 6-7dB. Naizgled se čini kao ništa strašno, no 2dB više je duplo veća snaga izražena u mW.
Nadalje, i sam 75 ohmski kabel ima svojih nedostataka, koje ćeš tek u radu primjetit.
Priču o kabelu mi se ne da nastavljat, jer je bilo bezbroj rasprava o tome.
AP definitivno nije loša ideja, jer već po 300-400 kuna ima super modela, D-Link 900+ (podržava samo B mod, ali do 22Mbps), ili 2000+.
Ja sam osobno težio 900totki, ali mi je po svemu MT ispao najbolje i najjeftinije rješenje, jer sve što zahtjeva je neka prastara kanta sa >100MHz i minimalno 32MB RAMa. Takve kante se daju nać za jako male novce, i ono što je najbitnije, nečujne su. Na to jedna LAN kartica, i wlan (isključivo atheros).
Dobivaš router na koji možeš spojiti više računala, i koji kontroliraš sa svog računala. Pukneš ga na tavan, upališ i zaboraviš na njega.
Prednost u odnosu na AP je što izađe jeftinije, radi jednako dobro i u client modu, i u AP, može se nadogradit s još jednom wlan karticom, te izvuć još jedan hotspot, i uz sve to, atheros kartice pod MTom mogu raditi i ispod 2400MHz, što je jako zahvalno na području čiji eter je prepun.