View Single Post
Staro 29.03.2026., 11:01   #5340
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Jučer sam se napokon udostojio instalirati linux i na glavnu kantu.
Pošto moja super ploča ne podržava zasebno gašenje SATA portova, a ni uopće gašenje nvme, morao sam to sve iskopčat iz same ploče i onda ukopčati samo SSD na koji sam htio Linux. Ne želim dual boot nego sve potpuno odovojeno i neovisno. Instalirao sam Bazzite i CachyOS, svaki na svoj SSD. I ono, Bazzite koji se hvali kako je ultra-turbo user friendly se nije nikako htio spojiti na wifi, da bi mi gemini rekao da isključim IWD i da se restartam i to je riješilo stvar. I ovo čudo se uredno pokrenulo sa uključenim secure bootom nakon enrolanja MOK ključa i upisa njihove unisex šifre za isti. A cachy je malo zamršenija zvjerka, ali njega imam na jednom lapu i radi odlično, pa reko, morao bi još bolje na puno jačem desktopu. I ovdje skoro sve radi isprve, ali ne baš, za podesit secure boot imaju cijelu wiki stranicu i kada sam vidio da bi ja na svojoj ploči morao prvo očistiti sve ključeve, pa se onda ponadati da će proći (nakon xyz koraka u terminalu, btw instalirao sam sve potrebno, ali mi sam enroll ključa nije htio proći zbog postavki u BIOSu)...sam odustao. Jer imam i win i neda mi se onda i sa time boriti. Ugl cachy za sada radi bez SB-a i bok, nije greda. Cachy radi čudno, treba mu dosta da dođe sebi nakon logina, ali onda bude sve OK, bazzite se čini dosta brži i responzivniji što mi je čudno jer na istom ono laptopu bazzite bio neupotrebljiv dok cahcy radi kao munja.

Na oba sam instalirao KVM, a namjera mi je da probam podesiti single GPU passtrough za win VM. Ekipa govori da radi odlično jendom kada se podesi, ali je postupak dosta zeznut za nas nelinuxaše. Ali svakako ću probat jedan dan, prvi korak sa instalacijom OS-a sam probao, a jednom ću probati i ovo drugo. Koliko sam shvatio, kada se sve podesi kako treba, host postaje headless (moj CPU nema iGPU), i onda sliku ima samo guest. Tek nakon gašenja guseta, slika se vraća hostu. Jel probao netko od vas to i radi li to kako treba na radeonu? Svi tutoriali koje nalazim su za nV.

Inače ekipa veli da je gubitak performansi u razini 5-10% što se tiče igranja na ovaj način, što je IMHO prihvatljivo.

Razmišljam možda da dodam i neku krš prastaru grafu u PCI pa da mi ona bude za host dok jašem na guestu, ali ne znam ima li to ikakvog smisla ako to radi kako treba i sa 1 grafom.

EDIT: A zapravo sam htio dodati da nijedan od ova dva linux ne radi out of the box i da na kraju treba uvijek neki vrag tipkat u terminalu što nikako nije za prosječnog korisnika. Tu linux gubi i to bi IMHO trebali riješiti da svaki seljober to može instalirati i uživati. Pričam o ovim "gaming" distrama. Mint radi OK, ali ima i on neke mušice (prva mi pada na pamet da ako promijeniš skaliranje, gasi vsync i onda imam raskidanu feštu od desktopa, sitnica, ali me baš smeta).

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 30.03.2026. u 08:29.
Disco je offline   Reply With Quote