View Single Post
Staro 27.03.2026., 12:46   #910
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Ako nemaš ništa protiv da ja podijelim nešto svog znanja i pokušam ti pomoći, jer sam baš zadnjih mjesec dana imao dosta materijala kojeg je trebalo slati na AI obradu...

Za tako velike poslove ne koristiš Claude app i slične programe koji direktno komuniciraju sa LLM-ovima. Obrada koja tebi treba je idealna za tzv. batch API processing.

To je asinkroni način obrade velike količine zadataka. Za razliku od direktne komunikacije sa LLM-om putem npr. Claude aplikacije gdje ti odgovori trebaju odmah, batch processing se, ovisno o količini podataka, čeka neko vrijeme dok se obradi (prema mom iskustvu to je uvijek <1h, mada Anthropic kaže da može trajati do 24h).

Razlika od sync obrade je da se svi tvoji zadaci (u ovom slučaju svaka skripta za konverziju = jedan zaseban zahtjev) šalju u jednom paketu. Anthropic ih stavlja u queue i obrađuje u pozadini, svaki zahtjev nezavisno. Kad svi završe, rezultati su dostupni za preuzimanje, skripta ih skine i spremi konvertirane fajlove. Kao bonus, batch obrada je iz tih razloga (jer ti odgovor ne treba odmah) 50% jeftinija od sync obrade, šta je idealno za tvoj use case.

Bio sam slobodan iskoristiti nešto svojih resursa, pa ti je moj Sheldon (Opus 4.6) složio ovu skriptu prema mojim uputstvima, znajući o tvom problemu samo koliko si ovdje napisao, pa imaj to na umu.

Skripta.

Unutra ti je sve objašnjeno, pa ako šta nije jasno, pitaj.

I ukoliko želiš, mogu ti procijeniti trošak obrade svih tih skripti, samo će mi trebati više detalja, koliko ih je, koliko KB imaju, kompleksnost, itd.
Dobra stvar kod batch procesuiranja je šta nemaš nikakav subscription kao kod sync modela, već je "prepaid" - staviš unutra para koliko misliš potrošiti i to je to.
Hvala, cekiram
tomek@vz je online   Reply With Quote