View Single Post
Staro 27.03.2026., 00:25   #822
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Neki sweetspot ratio DC:AC je, kako kazu, 1.1-1.3. Ako si u startu imao idealnu poziciju kao autor i isao na 1.1 ratio, onda ti ostaje prostora za jos par ploca (ili cak vise ploca ako si na jacem sustavu tipa 10kW) bez da povecavas snagu prema hep-u ili pojacavas inverter. Ako bas zelis ici jos vise, mozes i do 1.5, ali onda ti inverter u najsuncanijim satima vrlo vjerojatno ide u clipping. To je koliko sam citao sasvim sigurna radnja iako dio energije tada propada. Kakogod, vise proizvodnje dobivas u manje suncanim perodima dana zbog veceg broja panela nego sto gubis u peak hoursu zbog clippinga.

Mislim da to sve ovisi jako o situaciji pa ne mogu tvrditi da su mikroinverteri "odgovor na sva pitanja". Pogotovo jer je rasprava krenula s baterijama u sustavu, a DC baterije bi trebale biti jeftinije, a string instalacija jednostavnija i opet jeftinija.

Ne znam jel ima kakvih usporedbi string sustava vs. mikroinverteri kad se uzme u obzir uvjeti u kojima mikroinverteri rade na krovu, gubici zbog topline, i koliko je taj hardver zbilja izdrzljiv.