Izgleda da sam ja malo previše silovao openwrt i zbunio ga stalnim stopiranjem i resetiranjem interfaceova u svrhu simuliranja ispada optike...
Još jednom sam vratio sve kako sam i prvi put podesio. Simuliram pad optike gašenjem ont-a, pričekam 10ak sekundi, onda ukopčam mob i tetheram net - sve uredno radi i klijenti dobiju net. DNS upiti uredno idu na nextdns (DoT), nisam ništa dirao oko ovoga.
Upalim ont, openwrt sam prebaci promet na optiku (što je zapravo super). U tom trenu sam par puta vidio poruku "DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG" i "DNS_PROBE_ERROR", ali sajt se onda refresha i sve proradi. Vjerojatno mu treba da povuče "nove" DNS adrese ili nešto u tom stilu. Možda treba DNS flush na strani klijenta, dunno. Kakogod, nije neka drama ako ovako ostane.
Ako idem naknadno uštekavati i ištekavati mob dok optika radi, onda počnem dobivati razne DNS_PROBE greške i tu nastane sranje - i zato sam pisao onaj prvi post. Reboot rutera ne gine.
Pratio sam službene upute:
https://openwrt.org/docs/guide-user/....usb.tethering
Instalirao sam sljedeće pakete:
kmod-usb-net-rndis
kmod-usb-net-cdc-ncm (ovog mi mob koristi)
ifconfig usb0 kaže:
Code:
[ 1488.696790] usb 1-1: new high-speed USB device number 7 using xhci-hcd
[ 1488.958110] cdc_ncm 1-1:1.1: MAC-Address: 1a:18:25:03:XX:XX
[ 1488.960017] cdc_ncm 1-1:1.1 usb0: register 'cdc_ncm' at usb-xhci-hcd.0.auto-1, CDC NCM (NO ZLP), 1a:18:25:03:XX:XX
Složio sam i SYS ledicu na ruteru da bude kao wan_tethering indikator konekcije
/etc/config/system
Code:
config led
option name 'SYS'
option sysfs 'red:power'
option trigger 'netdev'
option dev 'usb0'
list mode 'link'
list mode 'tx'
list mode 'rx'
Koristiti cu tethering samo kad moram, uz povremene testove s gašenjem ont-a. Jbga u ponedjeljak mi ispala optika u selu za vrijeme radnog dana i ko za inat tek tada počnem razmišljati o failoveru. A treba mi net da skinem neke pakete na ruter pa ovo pa ono... Požalio sam što sam se opustio na optici i odustao od 4G modema kao failover
Razmislit ću i o wifi dongleu! Fala svima na sudjelovanju