View Single Post
Staro 09.03.2026., 12:22   #1629
gamer
Premium
Moj komp

gamer's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
@m4dm4n
Ne znam gdje sam napisao da tražim pomoć oko OS-a, TrueNAS-a ili sličnog?
Tražio sam ideje za "malo/mini" kućište...
Ti kao da nisi baš ništa pročitao što sam napisao.

Priznajem da nisam "NAS" ekspert, pa evo odgovora:

"Imaš 4 drivea, jesu li istog kapaciteta i sličnih performansi?"
Napisao sam 4x Ironwolf PRO u jednom od postova. 4TB svaki.

"U koje polje misliš utrpati te diskove, odnosno kako misliš osmisliti kombinaciju vdeva?"
Planiram jedan vdev, RAIDZ2.

"Koje IOPSe očekuješ od polja?"
A stvarno ću puno IOPSa dobiti sa 4 diska u RAIDZ2.

"Koji ti je usecase?"
Napisao sam već da je glavni prioritet pohrana podataka.
Uz to GIT server 100% i eventualno CI/CD.

"Kaj buš sa m.2 diskovima, u polja ili kao posebne vdevove? Koje i zakaj?"
Jedan par diskova u jedan vdev, RAIDZ1. Za GIT i ostalo.
Drugi par diskova, pojma nemam još. Možda ih niti ne iskoristim za ovo.

"Čovječe, kak da ti itko pomogne kad si ti toliko upućen da Synology na temelju krivih pretpostavki ne smatraš uopće opcijom, TrueNAS je za tebe equal ZFS, što god to značilo."
Točno tako, i dalje ga ne smatram dobrom investicijom jer ne mogu raditi s tim hardverom što me volja.
Neka se sjete limitirati diskove opet, što da radim sa Seagate diskovima?
I zar nemaju još uvijek neku limitaciju za M.2 SSD-ove? Dakle trebao bih prodati svoje, nabavljene po pristupačnoj cijeni, kupiti za 2x veću cijenu njihove jer oni zalijepe svoj "VERIFIED" na njih.
Kako da ne.

"Usecase zahtjevi su ti koliko vidim nikakavi, natrpat ćeš neke podatke, i možda se igrati sa konteNJerima."
U redu, ako je pohrana podataka nikakav zahtjev, neka bude tako.
GIT server isto, totalno bespotrebno sw/hw developeru sa 17+ godina iskustva.

"ZFS nije user friendly, krcat je enterprise opcijama, i očekuje enterprise pristup. Sorry, nemaš ga. Sretno sa svim tim, što god to bilo."
I što onda? Želiš reći da je prekompliciran za nekog poput mene? Da se ne da naučiti?
Ne razumijem, svaka šuša ga instalira i koristi, gdje je problem?
Shebeš nešto, naučiš, ispraviš i ideš dalje.
Zato ću imati backup svega.
Da sam generalno slušao savjete poput ovog ne bi nikad ništa niti naučio niti napravio.

Zanimljivo da me nisi pitao da li imam UPS!
Imam UPS.

Kaj te još zanima?

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
moguće da nije dobra investicija s kućnog aspekta, ali sa aspekta neke firme je pickindim dat 500 eura za mašinu koja će raditi 24/7 godinama.

naš stari 713, kojeg sam naslijedio, ima na sebi etiketu iz 2012. još radi.

kako to NIJE dobra investicija? uređaj koji 13 godina radi pouzdano 24/7, prima softverske update-ove i za sustav, i za aplikacije, svo to vrijeme, gratis?

k tome je jako user friendly, sve se da podesit u par minuta, možeš podesit mail notifikacije ako nešto ode u k... i onda kupiš 2 komada i imaš backup koji uredno radi u backgroundu i niti neznaš da je tamo. ako prdne neki disk, polje ode u read only (pod uvjetom da je podešen raid 1 ili 5).

s time da koristim brtfs. nisam nikad slagao zfs.

s druge strane dao sam nekakvih 60tak k eura za 2 lenovo servera sa cca 60 TB storage-a svaki i godišnje mi je licenca 800 eura samo za veeam. to je kao isplativo? mislim da je zapravo manji storage, imam hot spare i raid 6 mislim da vrti pa je total available manji.

edit, nisam synology fanboy, nije da me sponzoriraju, ali idući na ljestvici nas-eva sa kakvom takvom kvalitetom je qnap. a oni su debelo ispod po svim kriterijima.
Ma sve stoji.
Ne osporavam napisano ni malo, samo ne mogu staviti ništa drugo na Synology, većina ostalih brendova dopušta drugi OS.
Budem istražio još pa eto, možda se predomislim. No recimo user-friendly mi nikada nije bio zahtjev, za išta.
Najdraža mi je opcija svoj hardver pa prčkanje/učenje dok ne postavim sve kako spada.
Do onda ionako imam gdje držati podatke.

Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Synology je top za manju / srednju tvrtku koja ne treba neki ozbiljni server.
Ako želiš se igrati, možeš na svoj hardware staviti Xpenology. Ne znam koliko je to dobro za poslovno okruženje, možda ti bude super, a možda ne bude.

Svakako će ti biti jednostavnije od TrueNAS i ostalih kombinacija.

Imam Xpenology na svom hardware-u zadnje 2 godine i nikakvih problema nemam. Ali sam kupio rabljeni DS923+ koji sjedi u kutiji, samo da imam backup u koji mogu prebaciti diskove u slučaju problema.
Generalno me uopće ne brine kompliciranost TrueNAS-a.
Naletio sam na Xpenology ali nisam stigao još detaljnije istražiti.
Budem bacio oko, thnx!

Zadnje izmijenjeno od: gamer. 09.03.2026. u 12:38.
gamer je offline   Reply With Quote