Citiraj:
Autor mkey
Kada netko krene pisati/pričati o "potrošnji snage" dođe mi slabo. Snaga se razvija, troši se energija (zapravo pretvara u druge oblike). Te i slične fraze su baš postalo dobro ukorijenjene u svim porama društva.
Ako pričamo o potrošnji odnosno usporedbi potrošnje, treba onda s jedne strane računati da excel, makar za sada, sam sebe ne pogoni u vakuumu, tako da ipak pričamo o malo više od par W. S druge strane, valja uzeti u obzir stvarno vrijeme procesiranja tvog zahtijeva prema "AI" te pomnožiti taj broj sa x iteracija.
Na kraju, nekako sumnjam da bi utrošak električne energije za sat dva excela bio znatno različit od utroška potrebnog za potrebni broj tokena. Možda griješim.
|
E stvarno ne znam sto da kazem... Mislim, ja sam stvarno nazi po pitanju krivog koristenja termina i jako me zivciraju voditelji u Dnevniku kad pocnu pricati o dalekovodima snage 110 kilovolti i slicno, al ovdje me bilo bas briga... Da sam napisao Wh kao jedinicu energije, e to tek nitko ne bi shvatio sto je pisac htio reci... Znas i sam da nekad nije bitno biti precizan, vec prenijeti ono sto je pisac htio reci...
Uglavnom, teza je iznesena, dalje je potrebna diskusija... Jel se mozemo sad baviti temom, a ne jedinicama SI sustava?
Meni se i dalje cini da koristenje aplikacije trosi puno manje procesorske snage (bogtenece, kakva je sad to snaga?!), nego komunikacija sa AIjem koji mora prezvakavat sve sto sam mu rekao/napisao, a za sto je vec ustanovljeno da trosi jako jako puno energije (jel te i ovo zivcira?)...
Ekipa iz MIT su napravili istrazivanje na tu temu i dosli do zanimljivih rezultata...
https://www.technologyreview.com/202...rint-big-tech/
Citiraj:
Let’s say you’re running a marathon as a charity runner and organizing a fundraiser to support your cause. You ask an AI model 15 questions about the best way to fundraise. Then you make 10 attempts at an image for your flyer before you get one you are happy with, and three attempts at a five-second video to post on Instagram.
You’d use about 2.9 kilowatt-hours of electricity - enough to ride over 100 miles on an e-bike (or around 10 miles in the average electric vehicle) or run the microwave for over three and a half hours.
|
Realno, da sam koristio raznorazne aplikacije tipa Word (za pisanje teksta), Photoshop ili Gimp (za slaganje flyera), neki video studio za napravit 5 sec video za Instagram, prilicno sam siguran da ne bih potrosio ni priblizno 3 kilovatsata energije... Iz mojih mjerenja sa UPSa i strujne letve (brainf*ck, jelda?), moj NAS jedva da razvija snagu od nekih 50W i to sa 2x HDDa, znaci da bi mogao raditi brat bratu 60 sati da bi potrosio 3 kilovatsata energije... Slicno bi bilo i sa laptopom koji bih koristio za sve ove gorenavedene radnje, s time da laptop sigurno za takve radnje trosi podosta manje od NASa...
Nadam se da sam sad dobro objasnio u kom smjeru razmisljam.. A sad jesam li se savrseno precizno izrazio ili nisam, kog briga, ionako 99% ljudi ne zna razliku izmedju snage (W) i energije (Wh odn. J)... 99% ljudi je stvarno uvjereno da komp trosi 50W snage... Sad, kako ces snagu potrosit ne znam, ali eto u zargonu je to tako i mozemo se i ti i ja i jos nekolicina pametnjakovica na trepavice postavit, no 99% ljudi i dalje ce smatrat da komp trosi 50W...