View Single Post
Staro Jučer, 14:15   #3133
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor Ico_Zg Pregled postova
Ako će naša carina pregledavati pakete/
Onda ih necemo dobivati jos 2-3 mjeseca kako udju u RH a mozda i duze. Zato se i sam pitam kako oni misle napravit implementaciju te uredbe?
Znaci, svaki pravni subjekt ( firma ) moze obavljati carinske poslove uz dozvolu carinske uprave ako ima zaposlenog djelatnika koji ima ovlastenja za to. To su carinski agenti i oni to rade umjesto same carine i naplacuju u ime drzave/carine.

Roba se moze cariniti: u maticnoj drzavi prije nego krene., u prvoj drzavi unutar €u u koju je stigla., u drzavi koja je mjesto isporuke. Ako je carinjenje obavio pravni subjekt koji salje robu ( Aliexpress ) onda sam uplacuje prema €u ta davanja.Ako robu carini RH, sve do RH je provoz robe s time da takva roba kad ulazi na podrucje €u dobija svoju sifru i pod njom putuje po €u do krajnje carine. Ako bude tako implementirano onda pakete necemo dobivati 3-4 mjeseca od placanja.

Ako Aliexpress bude to radio kao sada sa automatskom naplatom PDV-a onda ce muljati na sve strane jer oni pakete ako ih je vise., u centru za konsolidaciju objedinjuju i sve salju kao jedan tj. pod jednim PDV IOSS brojem iako ste kod stavljanja u kosaricu i placanja platili PDV vise puta tj. na svaki artikl posebno. I takva implementacija je jednostavna za Aliexpress i bez nekih velikih troskova ( PDV IOSS naljepnica i vozi misko dalje ) no ako se roba mora pausalno cariniti sa 3€ po artiklu ( osim u slucaju istoga ) tko ce tih xy tisuca paketa za RH pregledati da ustanovi:

1. Broj artikala u paketu
2. Broj istih artikala u paketu.

Da je €u uvela pausalno 3€ carine po paketu onda bi stvari bile jednako jednostavne kao i sa naplatom PDV-a ali ovo sa tarifiranjem robe unutar paketa jako komplicira implementaciju jer ako ce €u to odradjivati., ista nema resurese za to a ako ce dati Aliexpresu dozvolu za to nisam siguran da ce ovi htjeti uopce to raditi a ako i budu radili, vjerojatno budu to automatizirali i lupali samo 3€ po paketu pa sta god bilo unutra...