Konačno normalan komentar. Da, u Autocad-u se lako isključi gašenjem layera to sve navedeno iz prijašnjeg posta. To je u slučaju kada je podloga kvalitetno napravljena. Onda ti AI ne treba. Kad je podloga loša i u istom layeru su mi stolarija i opis veličine otvora i namještaj. Kad ugasim taj namještaj nemam onda otvore i slično. A takvih situacija je mnogo. Tu python skripta može očistit nacrt do konstrukcije u poprilično uporabljivu podlogu za armaturu.
Ali Autocad je sam po sebi "alat" koji je bio revolucionaran prije 30 godina kada je zamijenio izradu tehničkih nacrta na paus papiru olovkom, pa kasnije tuširanje tih istih nacrta rapidografima. Mogao si si dozvolit da progriješiš, obrišeš, zamijeniš nešto i slično - revolucija za ono doba. Autocad je na žalost više manje ostao i dalje 2D alat koji zamjenjuje tehničko crtanje rukom kao takvo. Ima nekih verzija Autocada koji nisu puko 2D crtanje, ali u HR to skoro niko ne koristi jer je skupo i kooperanti ne koriste to isto pa nisu kompatibilni.
Zato je tu BIM software (Building information modeling), alati kojima se zgrada modelira u 3D okruženju sa svim svojim dijelovima, uključujući konstrukciju koja ima svoje atribute (beton, čelik, drvo) i završni slojevi (termo izolacije, limovi, staklo, nenosive pergole i slično). Oni su prisutni na HR tržištu, najčešće u tehnički naprednijim uredima (Archicad, Revit, Allplan).
E tu leži prava moć AI alata. Dat ću konkretan primjer. Archicad i Revit su više arhitektonski alati, dok je Allplan i arhitektonski, a ima i moćan inženjerski dio za izradu armaturnih nacrta svih vrsta. Pod svih vrsta mislim na montažne betonske konstrukcije i monolitne betonske konstrukcije. Montažne su one kod kojih se nosivi elementi zgrade betoniraju u nekom pogonu (Beton Lučko, Zagroje Tehnobeton, Međimurje PMP i slične firme).
Arhitekt izprojektira montažnu halu u nekim gabaritima, ali građevinari rješavaju detalje spojeva i geometriju istih, te armiranje tih nosača.
Rješavanje tih detalja je inače krvav posao u 2D okruženju (Autocad+Armcad). Allplan od verzije 2024 ima add-on Python Parts koji je kompatibilan sa custom made skriptama (koje napraviš uz pomoć AI-a) gdje ti rješavanje geometrije detalja bude poprilično automatizirano i 10 puta točnije od tvoje 2D skice u Autocadu.
A kod monolitnih konstrukcija (betoniraju se na gradilištu), Allplan ima mogućnost automatskog polaganja armature u pločama oko manjih otvora (to se ne računa, nego su normirani promjeri armature za takve stvari), te niza sitnica da ne ulazim previše u problematiku.
To je ukratko primjena AI-a u mojoj struci.
Evo i primjer jednog takvog detalja montažne konstrukcije gdje se 5 nosača spaja u jednoj točki. Recimo u 2D okruženju pogriješiš za 5cm u duljini nosača od ukupno 25m, onda imaš 20 tona betonskog smeća jer je totalno neupotrebljiv za bilo šta drugo.
https://freeimage.host/i/qKRlfxs
https://freeimage.host/i/qKRlqWG