Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 19.02.2026., 23:15   #12962
blackened
Premium
Moj komp

blackened's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor blackened Pregled postova
Dečki, pošto vidim da ima poprilično stručnjaka ovdje za hi-fi htio bih vas malo ugnjaviti.

Pitanje je koliko ima smisla napraviti-staviti home theather 5.1 ili 5.1.2 Atmos sistem u malu sobu 3,5m x 2,4m? Naime to je nekad bilo predsoblje, ulaz u kuću, ali smo napravili novi ulaz sa terase pa sam ja tu sobicu pretvorio u svoju sa svim gadgetima, 65" TV, PC, gitare itd...

Trenutno imam prištekano soundbar Hisense AX5125H koji meni super zvuči za filmove, ali je drek za stereo ko i svaki soundbar pretpostavljam.

Tako da što se tiče sterea tj puštanje glazbe sa CD-ova imam 4K Blu ray player Panasonic UB450, na njega spojio DAC i prištekao Presonus Eris 3.5 monitore. I što se tiče glazbe meni to isto jako dobro zvuči u toj sobi.

Ali mi ide na živce što sad imam 2 sistema, jedno za filmove, serije, drugo za glazbu plus što ne mogu daljinski pojačavati stišavati kad puštam CD-e nego samo na potenciometru na Presonusima, pa zato razmišljam o jednom sistemu. Ne bih nikakve lude novce trošio, neki polovni Denon X1700-1800h receiver plus polovni 5.1 sistem, npr nešto kao OVO. Ne nužno to, ali nešto tipa tako, kužite. Problem mi je isto što znam da bi zadnji zvučnici trebali biti odmaknuti od trenutne kutne koja je uz zid, ali zbog male sobe to je neizvedivo jer bi onda doslovno kutna bila metar od TV-a tako da bi zadnji zvučnici morali na zid pa ne znam koliko je to svrsishodno.

Da li se uopće upuštati u sve to ili ostaviti sve kako je pošto kažem - zadovoljan sam sa svim, osim tih stvari koje sam nabrojao više komforne zone da nisam. A i tu je ona možda neracionalna želja "joj baš bi bilo fora imati HT, em akustički em vizualno"
Evo da odgovorim sam sebi, usput hvala svima na prijedlozima, ali sam se odlučio na ovo tj. na što manje kompliciranja.

Uzeo Argon Fenris A5 i Northstone Stylum stalke.

E sad zašto te zvučnike. Pa prvenstveno jer me ovaj Hisense 5.1.2 stvarno jako jako zadovoljava za filmove, i nije mi se dalo ići u cijeli proces 5.1 ili 5.1.2 Hifi prvenstveno financijski, trebalo mi je samo još nešto dodatno za stereo zvuk glazbe. Floydi, Zeppelini, stara garda...

Poslušao ih u Ekran Osijek i reko ma hajde.
Optičkim kabelom su spojeni sa računalom za puštanje sa Tidala, DAC + 2 RCA sa Blu ray playerom (iako Blu ray player ima posebno HDMI out za zvuk, iako ne dobijam zvuk na Argonima, pretpostavljam zato što imaju ARC, a ne EARC, trebao bih onda sve spojiti preko TV-a pa onda opet nazad u njih.

Uglavnom TV + Stremio + 4K Blu ray filmovi ide na soundbar.
Glazba neovisno sa PC-a ili sa CD-a sa Bluray playera ide na Argone.

Sa zvukom sam jako zadovoljan, malo bas preuzme sve kad su baš odfrljeni do kraja ali u ovom mom ćumezu od 9 kvadrati ionako ni ne idu preko pola. Jedino mi žao što stalci nisu višlji bar 10 cm da mi tweeteri budu u razini uha, no malo sam im napravio nagibom spužvicom od ispod.

Eto i fotkice, sve u svemu happy sam, samo se bojim da sam upao u rabbit hole i da ću za mjesec dana već mislit kako bi zvučalo na nečemu još boljem.

p.s. moram i tepih stavit koji je na pranju i TV uopće ne izgleda uživo tolko visoko kao na fotki, 78 cm je od ruba ekrana do poda.

IMG-20260219-211211

IMG-20260219-211233
blackened je offline   Reply With Quote