Citiraj:
Autor The Exiled
IMHO, ukoliko mu je opcija, jer izvedivo je sigurno, pretvoril bi tu Windows OS mašinu u VHD(X)/VMDK ili neki drugi popularni format za virtualne mašine i na taj način unutar Linuxa upogonil kamere. 
|
Citiraj:
Autor mkey
Iako je bolja opcija to da proba wine ili, kako reče izopćeni, sve u VM i mirna bosna. Time se postiže da je ta mašina skroz izolirana od svega, maltene u karanteni.
|
Ako sam dobro shvatio znaci RoboLinux ili neki drugi i onda imam mogucnost stavit W10 u virtualci na tom kompu? Dobro, to bi rijesilo problem/mogucnost da zumiram live sliku na kameri i krecem se po vidnom polju ali gdje ce se spremati snimke/fajlovi? Ako se spremaju "u toj virualci" dali sa drugog linux kompa u mrezi mogu do tih snimaka? Dali je moguce da se snimke pokretane programom iz virtualke spremaju izvan nje na taj linux komp i onda prepostavljam da nebih imao nikakvih problema sa master kompa ( isto linux ) na taj "doc po snimke" radi gledanja ili obrade itd...
Prije nekih 15-tak dana sam na jedan laptop stavljao Zorin OS iz znatizelje i vidio sam nesto da se u njemu mogu pokretati windows aplikacije uz nesto ali nisam detaljnije proucavao jer slabo je radio taj OS na core 2 duo laptopu sa 4GB rama, mislim radilo je ali cpu je skakao stalno 70-90% kod sufranja sto me nije ni zacudilo jer je laptop iz 2009 godine sa cpu koji ide do ~1,8GHz pa sam ga maknio i na kraju se ispostavilo da windows 8.1 sa Open Shell + Mozilla "fork" radi odlicno.
Code:
https://github.com/ToprakBZK/Modern-Firefox-For-Windows-8.1/releases/tag/2026-1
Za pocetak mislim da cu probat taj Zorin OS jer sve ostalo sto sam vidio u njemu mi je OK, ono sto ja koristim trebalo bi raditi. Sreca nisam gejmer

Inace, ovaj komp za videonadzor ipak je pretrpio iliti dobio neka systemska ostecenja. Sam system tj C particija nije nista kriptirano ali sam nasao par .txt datoteka sa ovim sadrzajem:
Citiraj:
All your data has been encrypted by --WantToCry-- r@n50mw@re
You can buy decryption of all files for 1000 USD.
For this:
Download and install qTOX Messenger https://qtox.github.io/
Find us by this Tox ID: 1D9E589C757304F688514280E3ADBE2E12C5F46DE25A01EBBAAB17896D0BAA59BFCEE0D493A6
Send a message with your unique ID 873F5496C2B94E54B003C43C1443363B , and 3 test files.
These should be files of no more than 20-30 MB each.
We do not accept download links from third-party resources.
We do not accept very large files, such as database files.
In response, we will send the decrypted files and a bitcoin wallet for payment.
Bitcoin wallet is unique for you, so we can find out what you paid.
After the payment is received, we will send you the key and the decryption program.
|
Izgleda da je usao kroz SMB port a ako se ne varam u razmisljanju enkripcija HDD je bila moguca jer nije imao bas nikakvu zastitu i bio je sheran everyone na mrezi.
Sve ostale kompove u kuci sa preskenirao sa vise alata i srecom cisto sve a sam beckup je poseban HDD na koji 2-3 puta godisnje stavljam image particija ili ssd-a cjelog.
E sad ovaj komp za wideonadzor je ocito nesto systemski mrezno ostecen jer me napadaju iz Pakistana, China, Indija, US itd... iako sam sve te IP adrese blokirao sa FW svakih 1-2-3h iskoci nova IP adresa. Sa mreze prema ostatku kuce je otkacen.
Dakle nema druge nego format pa probat sa Linuxom...