Citiraj:
Autor m4dm4n
Samo zato što ti ne možeš naći niti vidiš svrhu, ne znači da ne postoji.
Rijetki su u prošlosti bili oni koji su svoje poslove optimizirali i prenijeli na višu razinu, pa zato sad svi koriste 6sigma, lean, kanban i sve ostale "gluposti" u ovom ili onom obliku. Naravno, onaj koji vidi da se njegov posao može nekako optimizirati, samo ne zna kako.
Uopće nije predmetno razgovarati o AI alatima na način "ima li to smisla ili ne" ili izvlačiti neke priglupe primjere gdje AI na glupo pitanje odgovara glupim odgovorom, bez navođenja točno kojeg proizvoda i verzije modela ( jer se razvijaju na tjednoj razini ), alat je ovdje, alat je otvorio svijet ljudima koji nisu programeri da programskim rješenjima optimiziraju neki svoj aspekt posla, bez da traže programera na tržištu, alat je omogućio programerima da im ponude neki drugi pogled na problem koji imaju itd... Da ne nabrajam dalje.
Svesti AI alate na "reko mi je da idem pješke u autopraonicu" je bedasto. Da, ima milijun takvih primjera, ali ima ih još više koji je @Piksa naveo.
|
Hej, nisam ja rekao da svrha ne postoji! Dapace, ja bih vrlo rado nasao neku korisnu primjenu i lijepo sam pitao da mi navedete use caseove gdje su vam korisni!
Ali da oprostis, 99% ljudi koristi ChatGPT i slicne AI modele za gluposti... Tipa - napisi mi pricu za laku noc i procitaj djeci prije spavanja, jer tako je tesko sjesti sa klincima, uzeti slikovnicu i procitati im... I ima jos beskonacno takvih 'glupih' primjena...
Recimo, u mom poslu trenutno ne vidim stvarno nigdje gdje bih primjenio AI, no to je moj izolirani slucaj... Ozbiljno, moj posao se zapravo svodi na trazenju rizika gdje bi koristenje AI moglo poci krivo, i nasli smo ih vec podosta...
To sto si gore naveo - da je AI otvorio svijet ljudima koji nisu programeri da programskim rjesenjima optimiziraju neki aspekt svog posla je rizik velik ko kuca, pa cak i veci... Zasto? Zato sto imas lika koji je... ne priucen, nego potpuna neznalica, a isao se baviti programiranjem... Ima takvih podosta, vidim ih i ja... Mozda ce taj njegov programcic biti super neko vrijeme, no sto kada treba debagirati nesto ili odrzavati/unaprijediti postojeci kod? To ni bog ni vrag nece znat kako izvest jer nemaju koga pitat, onaj nepriuceni programer nema pojma uopce sta je dobio od koda, niti ga zna procitati... Uzeti nekog programera sa iskustvom da ide citat taj kod, covjek ce pasti u nesvijest od kolicine smeca u sto gleda... Pitati AI da to nadogradi, bas me zanima sta ces dobit...

Vec sad postoji brdo senior programera koji teraju AI u 3 materine jer su svjesni da oglupljuju i da nemaju pojma nista o kodu u koji gledaju, a nacin kako AI rjesava probleme je totalno jadan i neoptimiziran... Prenosim ono sto sam procitao, nisam programer pa nemam pojma sto zapravo dobijem od koda koji sam zatrazio...
Stvar je tu jasna - AI generirani kod moze, ali ne za kriticne sustave... Tu mora covjek napraviti kod i mora ga dobro dokumentirati tako da ga se moze odrzavati...
Sto se tice 'glupih' pitanja, to su sve samo ne glupa pitanja... To su pitanja gdje procjenjujem rizik koristenja takvog sustava... Ako mi na najjednostavnije pitanje ne zna dati logican odgovor koji bih dobio od low IQ osobe, onda ne vidim na koji nacin bi mi mogao rjesavati neke kompleksnije probleme... Dakle, ako mi za pitanje koliko sati ponudi filozofsku raspravu o konstruktu vremena (!?!!!) ili ako mi na pitanje u vezi autopraone kaze da je najbolje da odem pjeske, ja to krizam... Ne vidim zasto bih to koristio, to je glupo ko stup jer ne moze povezati osnove osnova...
Nadalje, vec sam negdje mozda spomenuo - LLMovi su bazirani na tekstu koji su procitali... Citanje teksta i recimo izrada necega realnoga su dva poprilicno razlicita pojma... Objasniti nekome kako se hoda i intuitivno hodati veze nemaju jedno sa drugim... LLMovi nemaju ljudsku intuiciju... Ne pricam o intuciji i u smislu 6. cula, nego u povezivanju uzroka i posljedica... Ako pustim casu na pod, ja kao covjek znam da ce se razbiti... AI nema pojma sta ce se desiti jer ne razumije uopce gravitaciju, tvrdocu poda, svojstva stakla... I onda dobijes nesto slicno ovome - AI generirane fotografije na RTLu...