View Single Post
Staro 17.02.2026., 12:29   #176
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Ali to je u stvari istina . Oni taj alat koriste kako i treba, ti si u biti taj koji iz njega pokušava izvuć stvari koje jadan bot ne može izbacit.
Nije to nikakav "um" i slično i mislim da nema to smisla ni dokazivati, meni ne bi palo na pamet ispitivati nekakav program da dokažem da je "glup", ja znam da je glup . Ono što je fascinantno sa LLM nije da je inteligentan, jer nije naravno, nego da može raditi stvari za koje je inteligencija do sad bila potrebna. Npr. auto se može sam parkirati, može napisat kod za neko programsko rješenje itd. Kad se pogleda sa te strane, to je vrhunski inženjerski pothvat a to se obično gubi iz vida jer ljudi uglavnom misle da je to nekakav black box u kojem se inteligencija pojavila sama od sebe.
Pa sad bas... Auto se moze parkirat sam od sebe koristeci senzore i obicnu matematiku/fiziku... Nije to neka velika mudrost iskreno... Nekada si stisnuo gumb cime bi se opalio trigger da se izvrsi neka radnja... Danas mu napises pa on potrosi pola gigavata da 'shvati' sto si ga pitao i da se uparkira...

Sto se tice ovog generiranja koda, ovo danas je naprednija verzija code generatora, ali realno, pred nekih 30ak godina je frend napisao generator koda za UI... Ti dizajniras UI u grafickom modu u DOSu, a taj njegov programcic izgenerira Pascal kod za to sto si dizajnirao...

A jos tamo negdje sredinom 1960ih je bila razvijana ELIZA... Prvi chatbot sa kojim si mogao caskati... Rudimentarna tehnologija u odnosu na ovo danas, ali hej, tada si imao procesore na par kiloherca, a ne gigaherca ko danas... https://en.wikipedia.org/wiki/ELIZA

Meni ozbiljno nije jasan cijeli taj hype oko AI... Nije mi bio jasan ni hype oko kriptovaluta isto (i dalje mi nije jasno cem to sluzi, osim za prat pare)... Nije mi bas jasan ni hype oko drustvenih mreza... Zapravo imam filing da je svijet oso u krasni k****... A mozda je u meni problem jer sam valjda glup pa ne kuzim cemu sve to niti kakve to velike koristi nosi... Sa ELIZom sam caskao 90ih dok sam se na BBSove spajao... Drustvene mreze su mi bile Usenet grupe 90ih... Za Bitcoin sam cuo odmah kad se pojavio, no cak ni tada mi nije imao nekog smisla... Valjda je kod mene ono - been there, done that, got the T-shirt, tako da me to nista ne uzbudjuje previse...

Ako neko oce savjet za ulaganje, a zakasnio je na AI vlakic - deep sea mining... Eto, sve sam rekao...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4