Iso sam dalje pitat ChatGPT malo oko tog vremena... Dapace, objasnio sam mu neke stvari, ali ne... Ovaj ponudio filozofsku raspravu o tome sto je vrijeme...
Ja:
ti si glup ko stup... ako sam ti vec poslao upit, nije li logicno da sam ga poslao elektronickim/digitalnim putem? sigurno ti nisam slao pismo jebote! dakle, ako sam vec slao elektronickim/digitalnim putem, ne bi li to znacilo da moj kompjuter/mobitel imaju sat ugradjen?
i zasto bi itko racunao vrijeme uopce?
Laprdalo:
Razumijem frustraciju ali evo gdje je “kvaka”:
Da — tvoj mobitel ili računalo imaju sat.
Ali ja nemam pristup tom satu, niti vidim tehničke podatke o tvom uređaju (vrijeme, lokaciju, IP adresu itd.). Poruka mi dođe kao tekst bez informacija o tvojoj vremenskoj zoni ili lokalnom vremenu. Nemam uvid u tvoj sustav — samo u ono što napišeš u poruci.
Zato ne mogu znati koliko je sati kod tebe osim ako mi to ne kažeš ili barem navedeš grad/vremensku zonu.
Što se tiče pitanja “zašto bi itko računao vrijeme uopće?” — zanimljivo pitanje
Ljudi računaju vrijeme jer:
- organiziraju dan (posao, škola, sastanci)
- koordiniraju se s drugima (vlakovi, letovi, online sastanci)
- mjere trajanje (kuhanje, sport, rokovi)
- prate cikluse (dan/noć, godišnja doba)
Vrijeme je zapravo način da uskladimo aktivnosti unutar društva. Bez dogovorenog mjerenja vremena, koordinacija bi bila kaotična.
Ako želiš, možemo i filozofski — je li vrijeme stvarno ili samo ljudska konstrukcija? <- WTF?!!!!!