View Single Post
Staro 17.02.2026., 11:07   #165
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
Kad ga pitaš gluposti, takav odgovor i dobiješ.

Nedavno sam si uz plaćenu verziju ChatGPTa složio osobnu web stranicu mene kao freelancera s osnovnim podacima, portfoliom i softwarom koji koristim i svakodnevnom radu. Napisao je jednostavni kod, pomogao oko web hostinga i stvar radi za 13e godisnje kolko me košta domena. Čak mi je dao i SEO upute, tako da sam sa dva ključna pojma drugi-treći link na googleu.

Od kad sam naletio na članak da je moguće na kucnom serveru vrtit lokalni LLM počeo sam istraživat tu temu. Imam od nedavno Jellyfin media server i uz male preinake i sitniji upgrade mogu paralelno na tom stroju vrtjet AI assistent. 25 godina se bavim projektiranjem, zadnjih 15 samo statikom i armaturnim nacrtima za razna gradilišta po HR, pa i za DE i AT tržište.

Taj AI assistent "treniram" sa podacima (pdf) koji su relevantni samo za moj usecase, od Eurocode-a (strukovna EU pravila za betonske konstrukcije), pa do raznoraznih statičkih proračuna koji ponekad imaju i po 500 stranica i dosta vremena gubim da to sve proučim i pročitam. On mi pomaže da "chatam" s dokumentom i skrati mi prelistavanje tih stranica.

Nadalje, sposoban je tekstualnu naredbu pretvorit u python skriptu koja radi u Autocadu i automatizira mi "čišćenje" projekta kod pripreme za crtanje armature u isti. Na pripremu nacrta, podloga i proučavanje statičkog proračuna mi odlazi više od 50% vremena, te maksimalno pokušavam automatizirati sve kaj se da, naravno uz svjesnu kontrolu svega kaj radi, jer nisu to baš sve matematička pravila, dosta odluka zahtjeva ljudski faktor.
Ovaj... Ti si svjestan da jedan prosjecan jezik poput engleskog ima nekih 160-180.000 rijeci i gramatiku... LLM je sposoban komunicirati na takvom jeziku, iako koristi statistiku i predvidjanje sljedece rijeci (takav mu je princip rada, jbg)...

I zasto mislis da bi mu neki programski jezik koji ima mozda 100 naredbi i vrlo jednostavnu gramatiku predstavljao problem?

...... a opet, ocigledno je da nema pojma programirat i da samo zapravo kopira tudji kod na temelju kojeg je treniran... Hrpa koda generiranog pomocu AI je... pa... neoptimizirano smece...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4