Kad ga pitaš gluposti, takav odgovor i dobiješ.
Nedavno sam si uz plaćenu verziju ChatGPTa složio osobnu web stranicu mene kao freelancera s osnovnim podacima, portfoliom i softwarom koji koristim i svakodnevnom radu. Napisao je jednostavni kod, pomogao oko web hostinga i stvar radi za 13e godisnje kolko me košta domena. Čak mi je dao i SEO upute, tako da sam sa dva ključna pojma drugi-treći link na googleu.
Od kad sam naletio na članak da je moguće na kucnom serveru vrtit lokalni LLM počeo sam istraživat tu temu. Imam od nedavno Jellyfin media server i uz male preinake i sitniji upgrade mogu paralelno na tom stroju vrtjet AI assistent. 25 godina se bavim projektiranjem, zadnjih 15 samo statikom i armaturnim nacrtima za razna gradilišta po HR, pa i za DE i AT tržište.
Taj AI assistent "treniram" sa podacima (pdf) koji su relevantni samo za moj usecase, od Eurocode-a (strukovna EU pravila za betonske konstrukcije), pa do raznoraznih statičkih proračuna koji ponekad imaju i po 500 stranica i dosta vremena gubim da to sve proučim i pročitam. On mi pomaže da "chatam" s dokumentom i skrati mi prelistavanje tih stranica.
Nadalje, sposoban je tekstualnu naredbu pretvorit u python skriptu koja radi u Autocadu i automatizira mi "čišćenje" projekta kod pripreme za crtanje armature u isti. Na pripremu nacrta, podloga i proučavanje statičkog proračuna mi odlazi više od 50% vremena, te maksimalno pokušavam automatizirati sve kaj se da, naravno uz svjesnu kontrolu svega kaj radi, jer nisu to baš sve matematička pravila, dosta odluka zahtjeva ljudski faktor.
Allplan (BIM) software još nisam dotaknuo, ali budem. Ne žuri mi se, zadao sam si neki cilj od godinu dana sve to posložit u praksi. Interes mi je više slobodnog vremena (manje radnih sati za isti učinak) i posljedično tome, vjerojatno i veću zaradu za isti broj radnih sati.
Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk