Citiraj:
Autor m4dm4n
It's all good, ne zna ni Mujo čemu čekić kad ima čelo. 
Šalu na stranu, to je alat, nije svaki alat univerzalan za svaku primjenu, kao što nije ni smarthome za svakoga.
|
Sve jasno... Alat... Ali brat bratu,
ljudi koriste te LLMove kao source of truth... I onda stvarno dolazimo do problema...
Recimo u mom slucaju par primjera...
1. Da li je silikonsko ulje koje se stavlja kao tamponada nakon operacije ablacije retine teze ili lakse od vode? - dobijem odgovor da je teze od vode i onda mi napise gustocu 0.097g/cm3 ili nesto u tom stilu sto je... lakse od vode!? U istom odgovoru?!!!
2. Nedavno sam troubleshootao neki problem na jednom serveru, vezano nesto za certifikat koji je istekao... Ajme kolko me to smece odvelo u krivom smjeru... Jbg, ne znam, a ovaj meni pise komande, pise direktorije koji uopce ne postoje, pise on svasta... Dobro da ga nisam pratio jer bih sje*o server za stalno...
3. Pitam ga za neki medicinski preparat na koji nacin ga koristiti i kako kombinirati sa nekom kremom... Ovaj meni samouvjereno da treba to ovako, onako, vamo, tamo, lijevo desno... I sad nakon malo cavrljanja skuzim ja da to nesto nije dobro i pitam ga da li on uopce zna koja je aktivna tvar u tom medicinskom preparatu... Naravno da nema pojma i da je omasio 100%...
4. Jednom sam ga iso namjerno gnjavit da vidim kad ce puknut... Pito sam ga jel zna za grad Messina... Naravno da zna, to je
treci najveci grad na Siciliji... Blabla... Ja mu velim - tak grad ne postoji u Italiji uopce, zasto me lazes? - Ali ne! Ja ne lazem, u svim geografskim kartama stoji da je Messina na Siciliji, ti si se sigurno zabunio, itd itd... - Velim ne... Messina ne postoji na Sicilji niti je ikada postojala... - Opet odgovor da sam se ja sigurno zabunio jer je Messina
drugi najveci grad na Siciliji (dakle, sad je drugi maloprije je bio treci)... - Velim - Ne, Messina je grad u Iranu, a ne u Italiji, u Italiji nikada nije ni bio grad Messina i ne znam zasto me lazes cijelo vrijeme... - Opet on drvi po svom da sam se ja sigurno zabunio, vamo tamo...
Uglavnom poanta price - da, Messina je treci najveci grad na Siciliji iza Palerma i Catanie, no... Kako to da je malo drugi, malo treci najveci grad? Zasto se konzistentno ne drzi cinjenice da je treci? Zasto seta?
Reko - sve te odgovore treba zanemarit jer stvarno nema smisla koliku kolicinu gluposti moze izvalit... Najveci problem je sto
ne zna da ne zna i onda
halucinira i pocne izmisljat... Drugi najveci problem je sam
nacin pisanja koji uvijek djeluje jako autoritativno, nedo bog da kaze da nikad nije cuo za to sto ga se pita...
EBU (European Broadcasting Union) su napravili veliko istrazivanje kako ljudi koriste AI alate... I rezultati su, blago receno, katastrofalni...
https://www.ebu.ch/news/2025/10/ai-s...ice-broadcaste
Key findings:- 45% of all AI answers had at least one significant issue.
- 31% of responses showed serious sourcing problems – missing, misleading, or incorrect attributions.
- 20% contained major accuracy issues, including hallucinated details and outdated information.
- Gemini performed worst with significant issues in 76% of responses, more than double the other assistants, largely due to its poor sourcing performance.
Participating broadcasters:
Belgium (RTBF, VRT)
Canada (CBC-Radio Canada)
Czechia (Czech Radio)
Finland (YLE)
France (Radio France)
Georgia (GPB)
Germany (ARD, ZDF, Deutsche Welle)
Italy (Rai)
Lithuania (LRT)
Netherlands (NOS/NPO)
Norway (NRK)