Citiraj:
Autor tiki66
Možda preko RDP-a?
|
Iskljuceno mi to na kompu za videonadzor i na master kompu kao i na mini PC-u koji zena koristi u dnevnoj. Na laptopima mislim da nije no jucer kada se to desilo nije ni jedan radio kao ni PC od klinca koji isto ima poveznicu na taj shared HDD u videonadzor kompu.
Citiraj:
Autor domy_os
Ha, dokle god ti je share mountan na Windows, i dalje ransomware može napraviti štetu
|
Gdje tocno? Ako ce kriptirati system gdje su windowsi - zabole me. Format i vratim beckup systema nazad. Mene zanima dali sa ushranih windowsa
moze skocit i kriptirati neki fajl/datoteku koja je na linux masini?
Citiraj:
Autor domy_os
Samo mi nije jasno kako ti je to upalo, nešto se moralo instalirati, otvoriti, ručno napraviti
|
Znam, u tome i je problem sto nocas u ponoc i koja minuta krenula havarija. Svi spavali, sve pogaseno osim master i kompa za videonadzor koji radi 24/7.
Nije imao tko kliknuti nesto osim mene samoga a nisam... Slozeno mi na sljedeci nacin:
Komp za videonadzor i master komp su u istoj prostoriji, na masteru su spojena 2 monitora a na videonadzor kompu 4K TV. Ne koristim ga skoro za nista osim kamera, doduse ima mozilla sa ublock i ponekad rijetko se otvori tamo YT ali YT u 90% slucajeva vrtim na master kompu 2 monitoru radi boljih zvucnika nego onih od tv-a. Nocas krenio sa svog master kompa prema tom shared HDD-u trazit neki film i defender poludio na oba kompa! Znaci na TV-u preko slike od kamera i na mom monitoru oba kompa simultano prijavljuju sumljive datoteke. Ono sto je zanimljivo da se to nije sirilo van tog shared harda. Znaci system na master i system na videonadzor kompu su cisti ko suza, ni jedna enkripcija bilo kojeg fajla a ima po mapama raznih datoteka svih vrsta.
Isto tako ni na master kompu koji ima 2 nvme-a, nista nije ransomware kriptirao. Iskljucivo se sve zadrzalo na tom shared HDD-u ali i u master kompu imam dio HDD-a na shared no srecom ostalo cisto.
Uopce nisam pametan kako i sta se to nocas desilo, jedino sto se sjecam da je na videonadzor kompu bio neki windows update ali to je bilo oko 20h i trazilo je restart sto sam i odradio.
Ideja je da taj HDD od 3TB podjelim na 2 particije i 1TB za videnadzor snimke imam i previse a ostatak od 2TB da bude formatiran u particiju koja je za linux. Znaci taj komp koji upravlja kamerama ostao bi na shit windows 11 sa ssd system particijom i posebnom particijom od 1TB za snimanje. Svi ostali kompovi u kuci na Linux ( osim od maloga koji igra igrice - njegov komp "otkacim" sa bilo cega sto je shared ) i da mogu sa master kompa pristupiti toj Linux multimedia particiji kao i particiji pod windowsima 11 za snimke na kompu za camere.
Znaci moze li ta enkripcija ako opet dodje do toga
ici u tom smjeru da enkriptira fajlove na Linux particiji kompa za videonadzor i kroz mrezu napravi isto na bilo kojem Linux kompu? U pravilu windows 11 na kompu za snimanje nebi trebao uopce "vidjeti" tu Linux particiju od HDD-a?
Poanta je da mi je idealno taj 3TB HDD drzat u kompu za videonadzor radi buke jer u master kompu nema niti mjesta a i cuje se HDD, ovako ga ne cujem uopce jer je taj komp 2m dalje od mjesta gdje sjedim, isto tako slozio sam tu mashinu da trosi svega ~35W iz uticnice dok su kamere u pogonu, ako iskljucim kamere cijela mashina trosi 20-22W idle a 14/20 core Intel spustenih frekvencija sa Iris grafikom koja jede kamere.