Citam danas i ne vjerujem - u skole se uvodi AI kao izborni predmet... Vec sada je to u pogonu u podosta skola...
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...u/2761081.aspx
Ono sto meni nije jasno...
Jesu svi pijani?! Pa AI u ovom obliku u kojem ga oni planiraju predavati je tehnologija stara mozda godinu-dvije... To je totalno neistrazeno podrucje! :/ Pa nisu to socijalne mreze za koje se tek sada, nakon valjda 20 godina, pocinju pojavljivati studije utjecaja na ljudsko ponasanje...
Nadalje, profesori pojma nemaju kako AI radi! Pa ne mozes shvatiti kako rade neuronske mreze, transformeri, LLMovi, itd nakon sto si pogledao par videa na Youtube! Mozes malo zagrebat po povrsiti i mozda shvatit osnovni koncept, no daleko je to od razumjevanja problematike neuronskih mreza, a jos manje programiranja istih... Vrlo vjerojatno ne znaju niti da vecina odgovora koje dobiju uopce nisu tocni odgovori... I sto ce oni tocno uciti djecu u skolama kad ni sami ne znaju nista?! Neuronske mreze su i FERovcima zahebane za shvatit, di nece nekom profesoru informatike...
Iskreno, mislim da su se svi malo zaigrali oko AI, vecinom jer smatraju da su jedino LLMovi zapravo AI...
Ovo mi sve vise lici ko igranje sa nuklearnom energijom... Napravili smo tu neki pokus, visis, i imamo super nuklearnu elektranu sada i dobijamo stvarno puno elektricne energije iz nje... Ali zapravo nemamo pojma kako to bioloski utjece na ljude, zivotinje, biljke... Naucit cemo za nekih 50-100 godina, ako nas jos bude...