View Single Post
Staro 16.02.2026., 03:29   #3547
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Veceras/nocas mislim da mi je prekipilo toliko da 99% selim na neki linux. Popusio Ransomware na kompu koji sluzi za videonadzor! Ajd nema neke velike stete iako je taj komp uz videonadzor ujedno i skladiste za multimediju i razne druge stvari, imam beckup svega osim eto nekih snimki videonadzora sto sam sacuvao za uspomenu ali nista toliko bitno da bi se sekirao.

Znaci HDD 3TB je share i njemu se moze pristupiti sa bilo kojeg kompa u kuci i taj komp ima jedan player, mozillu i to je to... spojen na tv i mos pogledat tube ili snimke kamere i nista se tamo nikad ne radi pa mi nije jasno kako je to djubre tamo doslo? Nadalje kada sam sa master kompa krenio nesto kopati po tom hardu moj widows defender se uskomesao i onda sam skuzio da se tamo nest desava. Odem tamo direktno kad ono sve .cry datoteke...

Sad mene zanima sljedece:

1. Jel moze to djubre sa windows 11 kompa skakat na linux komp?
2. Mogu li sa linux kompa gledat datoteke na windows 11 kompu?

Jedini razlog zasto sam i dalje na window 11 djubretu je taj videonadzor jer ne znam sa cime bi upravljao sa reolink kamerama na linuxu, nije problem gledanje streama jer ima VLC i na linuxu i sa mobitelom mogu podesit sve parametre camera za snimanje itd.. ali ako hocu uzivo zumirati sliku, "kretati" se opcenito u prostoru sa kamerom to samo reolink program ili blue iris mogu a to na linuxu nema.

Razmisljam ostavit to windows 11 djubre samo za videonadzor a sve ostalo u kuci na linux.
Dakle kako na window 11 napraviti share diska a da mi je dostupan na linuxu? Sa lozinkom, bez nje a da linux ne nahebe skoro ko sad moj master komp i svi ostali u kuci?