View Single Post
Staro 09.02.2026., 12:42   #3910
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Datum registracije: Apr 2023
Citiraj:
Autor ZOX Pregled postova
Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.

Da, bil sam korisnik prijenosnog interneta od EDGE generacije i taman završil na optici dok se 5G počel uvoditi :-)

Router je Mercusys MB520-5G, Cell ID 38429956.

Još dva tornja su na sličnoj udaljenost, provjeril sam samo dal imaju HT 5G na sebi, ne koji.

Za 1800MHz sam stavil prvi viši cjelobrojni umnožak valne duljine: 33 cm.
Jel to OK?

Hvala na vremenu!
Spajaš se na toranj eNB ID 150117, Ulica Kralja Tomislava, Koprivnički Bregi, prema Cellmapperu (LINK)

Taj toranj ti ima 4 banda, B1, B3, B20, n28, moguće da ima i B8 ali nije nitko izmapirao pa nije snimljen

N78 bandove prema mapiranome i HAKOM karti imaš samo u Koprivnici.
Sada zavisi di se točno nalaziš i dal si bliže Koprivnici jer za N78 ne smije biti više od 3-4 km udaljenost i još mora biti optička vidljivost, inače 50:50 šanse hoćeš li ga loviti ili ne, ili ćeš loviti samo pod vedre dane a pod maglom i kišom ništa i sl. a i upitne su brzine jer zbog jednog banda u agregaciji sa lošim signalom ti može srušiti ukupne brzine nego kad nema tog N78.
Također za loviti N78 na par km bi na Iskrama trebalo smanjiti razmak na npr. B7 tako da bude blizu pojačanju N78 i B1 bandu, al nije to nitko testirao pa ne znamo točno ima li kakvog učinka.

Nije mi poznat taj router, treba vidjeti koji točno modem ima, čudno da ti radi samo 3 agregacije (napisao si B1+B3+n28 ako sam dobro shvatio).
Mi testiramo ZTE, Zyxel, Huawei, Teltonika routere, poneki Netgear, GL-INET (što možeš naći listajući unazad) i oni svi na HT-u rade 4 agregacije tipa B1+B3+B20+n28 ili B1+B3+B8+n28 (HT ima jedini B8 na 4G-u kojeg je prebacio nakon gašenja svoje 3G mreže).
Jedan dodatni low band u agregaciji ti može pomoći dignuti brzine za 50-tak Mbps, često B8 jer mnogi modemi preferiraju i opterećuju B20.
Naravno, za tjerati modem da radi na željenim bandovima moraš imati router koji podržava band lock tako da mu npr. zabraniš zagušeni B20 kako bi modem upotrijebio manje zagušeni B8, i to samo ako modem podržava takvu kombinaciju.

Konačno netko tko zna tumačiti valne duljine i ispravno staviti razmak antena

Celmmapper karte tornjeva: A1 4G / HT 4G / Telemach 4G / HT 5G NR
Moj 4G/5G setup i brzine (FOTO)
Tema routeri 4G/5G LTE-A,4G+ - usporedbe internet i govornih tarifa mobilnih operatera...

Kako mapirati HT N bandove (npr. N28, N1, N78, mmwave N257) preko Cellmappera?
Android mob koji ima Exynos ili Snapdragon čipset i Telemach SIM u mobu.
Instalirati NetMonster app, dolje u kutu desno klik na Menu > Phone info > kada se otvori app naći polje "Set Preferred Network Type" i odabrati "NR only".
Treba restartati mob (nekad i ne treba, ovisi).
Upaliti Cellmapper i šetati gradom. Neće raditi ni data ni voice ali spajat će se na HT N bandove gdje može (prikazivat će se gNB ID i ćelije).
Poslije mob spojiti na WiFi ili SIM prebaciti na 5G/4G/3G/2G mode i normalno uploadati podatke da se pojave na cellmapper karti.
Do sada potvrđeno da ovo radi na Samsung Galaxy A52s 5G (Qualcomm Snapdragon), S21 (Exynos), S25 Ultra (Qualcomm Snapdragon).
Ako radi na još nekom mobu, javite mi. Ne radi ovo na svim 5G mobovima
Tirkiz je offline   Reply With Quote