Citiraj:
Autor ZOX
Pozdrav ljudi!
Imam problem pa bih molio pomoć u rješavanju.
Nisam aktivni korisnik 4G/5G mreža zadnjih 4-5 godina pa sam malo van toka.
Uglavnom ...
Imam P60 u konfiguraciji za 1800 MHz.
Ako skeniram dostupne operatere, pojavljuje mi se "T-Mobile NET" na koji se ne mogu spojiti.
Modem prebačen u 5G only mode ne nalazi nikakve mreže.
Ručno tražeći dostupne mreže, pojavljuje mi se T-Mobile na 700 MHz (prema HAKOM -u N28).
Modem prijavljuje agregaciju na B3 + B1 kanal, ali i 700 MHz spojeno na N28.
Nije mi jasno kak točno to radi. Jel spojen na N28 ili nije?
Meni je logično da nije spojen jer nije prijavljen na tog providera.
Kaj je točno ta "T-Mobile NET" mreža?
Jel moram nekoga vraga aktivirati sa SZK (zval sam, iskustvo bude neki budući psihijatar rješaval)?
Signal je 100% na svim bandovima (-63/-72).
Brzine variraju od 50 Mbps dnevno do 270 noću, ali ping od 30ms mi odgovara 4G mreži.
Iskreno, očekival sam barem 300 Mbps ako 5G radi, a onda bi i antene prebacil za N28.
Nekaj se tu događa i molil bi neku dušu da me poštedi sati/dana debuggiranja ...
Hvala!
|
Pozdrav.
Preskočio si zadnjih par godina, jel?
Ajmo ubrzani tečaj

Imaš dvije vrste 5G mreža, jedna je 5G NSA, druga 5G SA.
5G NSA laički znači da se primarno prijavljuješ na 4G mrežu a u agregaciji pored 4G B bandova dobiješ i 5G N band i to ako ga ima na tornju:
- ili N28 (700 MHz, taj ima mali bandwidth 10 MHz i na njemu možeš dobiti do max 75 Mbps)
- ili N1 (samo kod HT-a ima taj band trenutno ali ne na svim tornjevima, taj ima 20-25 MHz što je nekih 150-200 Mbps)
- ili N78 (3600 MHz, taj ima veliki bandwidth 100+20 MHz (dva N78+N78 banda u agregaciji i to samo ako ti modem to podržava) i daje brzine do 2 gigabita)
(EDIT: ovo su teoretske brzine, u praksi budi sretan ako dobiješ i 50% od navedenog)
Svi naši telekomi imaju samo 5G NSA mrežu, znači modem ti se primarno registrira na 4G mreži i agregira 5G N band, u tvom slučaju taj N28.
Za veće brzine ti moraš tražiti toranj koji ima N78 band i njega agregirati :P
Dio tornjeva emitira "5G ikonu" ali u agregaciji vidiš isključivo 4G/LTE B bandove, obično znači da negdje ima susjedni toranj koji ima neki 5G N band na sebi ali je (jaaaako) daleko pa ga modem ne agregira ili nas telekomi malo zavaravaju
5G SA mreža znači samo N bandovi i to nitko u nas još ne pušta i zato ti router na 5G only ništa ne pronalazi jer to znači da pretražuje 5G SA mreže ali ih u nas nema (još) :P
Trenutno je i premalo N bandova pa telekomima nema smisla puštati SA mrežu, trebali bi 90% 4G B bandova prebaciti u 5G N bandove di bi onda imalo smisla pustiti 5G SA mrežu da imamo što više bandova agregirati (što znači veće brzine), šta će nam pravi 5G SA sa samo jednim N bandom (ne daj Bože samo N28 sa 10 MHz di nemreš više od 75 Mbps)
Ping imaš tipičan za HT, možda kada agregira N78 zna biti niži.
Samo Telemach ima niži ping bilo 4G ili 5G NSA (oko 15-20 ms).
Ne znam za "T-Mobile NET", možda loviš nešto preko granice jer Iskre P-60 love zbilja daleko...
Nisi napisao koji router koristiš i na koji toranj se spajaš (tražiš u routeru dal negdje piše eNB ID ili Cell ID).
Signal ti je vrlo jak ali to ne znači da ćeš imati lude brzine pošto sve živo utječe na brzine (broj agregacija, SINR, MIMO, modulacija, opterećenje, vrijeme, raspoloženje modema

)
Možda neki drugi toranj ima N78 ali moraš okretati antene.
Napisao si da si složio Iskre za 1800 MHz, koji je to razmak? Provjeravam :P