danas napokon, fala qurcu, prebacio optiku na openwrt direktno.
izdrkao me prokleti openwrt ko... posložio sam ga unapred kao i postojeći router (v19). i ko za kurac, pol toga ne radi.
na starom sam imao složeno glavni subnet bez dhcp servera, i dodatni subnet sa dhcp-om. to je radilo bez greške.
na v24 nije bilo boga da to proradi, nisam mogao niti pingat IP niti pristupit routeru po staroj adresi. sat vremena sam brisao i dodavao interfejse dok napokon nisam uspio dobit osnovno da radi u starom subnetu. šta su to napravili na v24 sam bog zna.
tako da sad je ova mižerija. tko zna kad ću opet imat vremena se igrat s tim.
tu je prije bio alias interfejs @lan sa drugim subnetom i dhcp serverom, i firewall rule-om da nema komunikacije između 2 subneta. super stvar za sve random uređaje koji se pojave u mreži, ubodeni negdje ili nakačeni negdje na wifi.
sad ću pustit ovako, ne dodajem više stvari u mreži kao nekad, ali da mi je malo pojeo živce, je.
uglavnom, optika direkt ubodena u sfp na mikrotiku sa instaliranim openwrt-om, plus u rezervi ont uboden u eth4 ako sfp umre, da mogu brzinski prebacit nit u originalni ont. trebalo bi to radit, nisam probao.