Citiraj:
Autor stef
Mislim da je unutar zadnjih godinu dana bila vijest da se optički mediji više ne proizvode. Tak da za 5-10 godina očekujem da će ova stvarčica biti must-have u retro zajednici. Osnovna prednost je što više ne moraš imati/pržiti spindl diskova.
|
Ne budu CDovi nikud otišli, ne brini.
Početkom 2000ih, tamo negdje 2001. ili 2002. godine odnio sam Kenwoodov gramofon na popravak da mu promijene remen i stave novu Shure zvučnicu. Da stvar bude bolja, tip koji je radio u Kenwoodovom/Sharpovom (ovlaštenom) servisu bio je obiteljski prijatelj, i nakon što sam mu objasnio što i kako želim pogledao me u čudu i rekao mi "pa što ti uopće ovo treba, ploče se ionako više ne budu koristile".
Nisam se želio sa njim svađati - čovjek je ionako tvrdio da su kazete, ploče i svi drugi analogni mediji gotovi jer je došlo digitalno doba i da CDovi budu zamijenili sve jer su eto "savršeni". 24 godina kasnije i gramofonske ploče imaju VEĆU prodaju od kazeta i CDova zajedno, a prodaja novih gramofona (kao i gramofonskog pribora) je najveća još od 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.
Umjesto da jedno izgura drugo i da analogno bude zamijenjeno u korist digitalnog, nastala su dva paralelna svijeta. Sad već tri, zapravo... Ako računamo online/streaming kao treću verziju, koja nije analogno ali nije ni fizički medij. Stoga sam gotovo pa siguran da se povijest bude ponovila i da kroz nekoliko godina CDovi & DVDovi budu napravili comeback na ovakav ili onakav način.