View Single Post
Staro Jučer, 21:45   #592
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Za pocetak da malo utvrdimo gradivo.
AV1 je buducnost i onaj prijelaz koji smo imali sa XvID-a na H264. Danasnji H265 je nesto kao Windows Vista, nista toliko specijalno u odnosu na H264. Medjutim AV1 daje odlican kvalitet slike uz ozbiljnije manji fajl i za koju godinu tko nema minimalno Rocket Lake/Alder Lake i UHD Graphics 710/730/750/770/Iris Xe, moci ce gledati YT video ili bilo koji video samo na osnovi procesorske snage i sw codeka. Nadalje, tu govorimo samo o gledanju AV1 materijala, ako se zeli nesto encodirati u AV1 onda opet ostaje nam samo procesorska snaga ili pocetno Intel Arc A310 koji podrzava AV1 10-bit decode.

Tko skuplja video sadrzaj za NAS ili opcenito svakako mu je u interesu imati sto manji fajl a jednako kvalitetan jer to znaci manje diskova itd...
Sam rebar je potreban iskljucivo kod encode-a H265 ili AV1, ako gledamo tj. kartica radi decode video materijala onda rebar nema utjecaja na perfomanse.

S obzirom da mi se nije dalo kopati po master konfi, ubacio sam Arc u konfu za video nadzor sa maticnom koja ima Iris Xe grafiku u samom procesoru ali PCle je 4.0 x4 samo pa ne mogu tvrditi tj. nisam siguran i nisam nasao neke realne usporedbe dali ima razlike kod encodiranja sa x4 "lane" vs x8 ili 16 ali PCle 3.0 je full kompaktibilan sa A310 bez gubitka perfomansi no za sam broj "lane" koliko je potrebno - ne mogu naci info ili testiranje, jedino da sam isprobavam...

Obje kartice, znaci IGPU i Arc mogu raditi zajedno i obje biti u upotrebi. Takodjer se moze podesiti da kad surfate ili gledate YT radi IGPU a Arc miruje do nekog zahtjevnijeg zadatka.
U biosu pod Primary Display treba staviti HG ili kako se vec kod vas u biosu zove Hybrid Gfx nacin rada. Pod Internal Graphic ( IGPU ) treba staviti Enabled jer u tom slucaju gdje god
kabl od monitora bude bio prikljucen slike ce uvijek biti a ako je Internal Graphic u biosu stavljen AUTO onda ce slika doci tek u windowsima tj. necete moci uci/vidjeti sam bios ako je kabl od monitora iskljucen sa Arc graficke.

Sto se tice aspm-a to nista nisam podesavao, komp je full perfomance jer sam po sebi taj komp za video nadzor mi trosi 42W iz uticnice dok gledam 2 kamere uzivo, 52W ako snima neki događaj ili 60W ako nesto ozbiljnije brljavim po njemu. Na slikama zelena brojka od Core Tempa je potrosnja CPU Package a dok je vrtio YT uticnica kaze 56W, samo encodiranje na uticnici se kretalo od 92-98W potrosnje a za Cpu potrosnju imate zelenu brojku.

Ako se pojavi usklicnik na IGPU ( bio je i kod mene ) kada instalirate Arc onda valja ponovo instalirati drivere za IGPU.
Arc kod svoje instalacije zna pobrisati dio IGPU drivera pogotovo ako kod instalacije Arc-a idete na clean install, dakle samo treba ponovo instalirati IGPU drivere i sve OK.

Primjer kako Arc miruje dok IGPU vrti YT, idemo na encode primjere sada.

Kao sto sam gore vec napisao da UHD Graphics 710/730/770/Iris Xe ne podrzavaju AV1 QSV encode evo primjeri za H.265 i H.264

Dakle stvar uredno radi a za neku dublju analizu dali i koje perfomanse bi trebale biti bolje valjalo bi jos testirati sa razlicitim HW sto se tice maticnih ploča itd... za kraj jos 2 slike sta koja graficka nudi pod izborom QSV encodera.

Znaci UHD Graphics 630, 620, 615, 610 itd nemaju sta traziti ovdje, eventualno kakav IGPU Rocket Lake moze samo za gledanje AV1.