Citiraj:
Autor prileee
Nije adaptacija nego prodaja stana ali ne nalazim prikladniju temu, a vjerujem da ima upucenijih koji bi mi mogli pomoci.
Clan obitelji treba prodati stan u gradu u kojem ne zivimo, pa bi to sve dali nekoj agenciji za nekretnine u tom gradu jer nam nije najzgodnije putovati tamo i nazad zbog pregleda stana.
Medutim zena je zvala par agencija i hladno govore da je njihova naknada 3% od prodajne cijene stana (ili 2% ako je njihova ekskluziva) od nas kao prodavaca. Ja sam do sada zivio u uvjerenju da kupac placa agencijsku proviziju, i negdje u glavi mi zvoni da je naplacivanje dvostruke provizije protuzakonito, medutim upoznat sam s tim da su agencije za nekretnine dno drustva i nista me ne bi cudilo, ali nisam siguran je li ovo "ako prode prode" metoda ili neka caka kojom se oni legalno koriste.
Prosvijetlite me molim vas koja je u ovoj situaciji praksa i kako se postaviti prema agencijama ako idemo tim putem.
|
Koliko se sjećam kad sam gledao prije pola godine, po zakonu, ako imaju potpisan Ugovor o posredovanju i sa jednom i sa drugom stranom mogu naplatiti obje provizije.
U stvarnom svijetu, ja bih agenciji rekao da se izvole naplatiti od kupca, jer agencija ima puno, a nekretnina na tržištu baš i ne.