View Single Post
Staro 03.02.2026., 16:55   #668
Promo
Registered User
Moj komp

Promo's Avatar

Datum registracije: Jun 2024
Razlika izmedju AI i Facebooka je sto Facebook i nakon skoro 20 godina nema alternative.. tagged? G+ anyone? Cak je facebook korisniji za siroke narodne mase nego AI.

To sto kazes da se prate standardnim startup prinicpom sam jos prosle godine govorio. Rekao sam da ce uvesti reklame i podici pretplatu kada je mali lijepi pricao da su im reklame zadnja opcija.

Ali ono sto cin irazliku sa drustvenim mrezama jeste sto svi na zapadu mogu uvesti pretplatu bez free modela i ljudi ce se okrenuti kinezima. Sa drustvenim mrezama nije tako. Instagram, twitter i FB nude razlicita iskustva da su pronasli korisnike. Dok su sve alternative facebooku pokopane. Google je toliko gurao G Plus da si morao imati G+ account da koristis Youtube (moj YT accounnt i dalje ima yahoo mail). Kada ljudi nisu htjeli, onda je Google automatizovanim principom pravio G+ account ali ga ljudi uopste nisu koristili. I nakon skoro 20 godina, facebook ostaje ne porazen.

To je isto da svi koriste Grok dok nikoga nije briga za Gemini, Soru, chatGPT ili DeepSeek. Ljudima je potpuno svejedno kako se AI zvao. Ali ono najbitnije, 99% ljudi koristi AI za zajebanciju. Cak je ta zajebancija najskuplja dok ce AI jedino ostati koristan kolegama poput Freak. Ali isti moraju placati nekoliko stotina dolara mjesecno da se AI farme isplate.

Ali pristupacan AI je paradox. Nemoguce ga je drzati u standardnom obliku jer niko od 99% korisnika nece da plati. Da je open AI profitabilan, ne bi Nvidia morala da ulaze. Ako jedan AI engine postane preagresivan sa reklamama, ljudi ce se okrenuti drugom. Ali ako oduzmes free AI obicnim korisnicima i kazes da moraju placati 50$ mjeseco za fart simulator koji postaju na FB, ljudi ce ti se samo nasmijat. A ja mislim da 50$/m niej dovoljno da se izvade iz govana.

Svi balkanci manje vise koriste Viber za komunikaciju dok ne znam jednu jedinu osobu koja placa 3$ pretplate da im ne iskacu reklame.

Viber je na balkanu postao #1 jer je WhatsApp tada trazio godisnju pretplatu od 1 (jednog) dolara. Let that sink in.