Citiraj:
Autor LAcy
Mani se ćorava posla dok nisi spalio nešto
Kako ti je već rečeno, A izlaz na pojačavalu je recimo za visoke, B za niske. Kao da imaš četiri zvučnika iako su zapravo dva u istom kućištu. Naravno da makneš tu spojnicu na zvučnicima al' će ih pojačalo i tako opet spojiti u paralelu. Jer nemaš dva pojačala u kućištu.
Na nekom kvantnom nivou ima razlike (zato i jesam lupetao o kvantnoj fizici) al' u našem makro (nema veze sa prostitucijom) svijetu je nečujno ma koliko velike i svilene uši imao i tko god ih ti dirao
Da imaš dva pojačala, onda bi imalo malo više smisla al' i dalje vrlo malo vjerojatno da bi bilo čujno.
Btw, aktivni monitori, pogotovo bolji, imaju odvojena pojačala za visoke i niske. Ima to razloga, recimo damping tj. utjecaj povratne veze od velikog elektrodinamičkog zvučnika na pojačalo... A ima i ekonomski razlog.
Btw, u audiofiliji, psihoakustika igra ključnu ulogu. Zato se audiofili kunu da čuju razliku. Ako spojiš u bi-wiring, možda i ti budeš čuo. Ili budeš čuo puff i vidio bijeli dim
Sent from my moto g stylus 5G - 2024 using Tapatalk
|
Nije se Amar Bose bezveze time toliko zamarao.
Poslušao sam stvarno dosta zvučnika: od prvih riz alfa 5, pa AR 18, starije philipse, wharfedale diamond 9.1, mission 770 freedom, dosta samogradnji koje sam napravio sam.
Od svih najviše "vauuuu" efekta sam dobio od Bose 301.
Koja jeftinjara od kutija sa običnom pvc folijom preko tanke iverice, običan 8" midbass sa papirnatom membranom i pjenastim ovjesom, 2" konusni tweeter okrenut naprijed i drugi 3" jednako tako jeftin okrenut prema natrag. Dakle smijurija. Skretnice praktički nema, na manjem tweeteru 3,3 uF elektrolit i na većem 6,8 uF a ispred midbassa obična žarulja u seriji.
Te kutije sviraju, sviraju sa "vauuu" efektom, pune prostoriju koliko god pojačao, zvuka ima svuda. Onaj tko prati znat će zašto je obična zaruljica spojena u seriju sa midbassom jer ih marantz PM84 nije uspio dotjerati da se muče.