Tema: Automobili
View Single Post
Staro 20.01.2026., 12:03   #86201
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Datum registracije: May 2006
Kako sam se manje-vise odlucio na Hyundai Santa Fe (TM, 2,2crdi) za slijedeci obiteljski auto, istrazujem dosta o njemu u zadnje vrijeme, pa sam upitao i AI sto misli o pouzdanosti tog auta:
Citiraj:
Kratak odgovor na tvoje pitanje “Postoji li dizelski SUV koji je pouzdaniji od Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi (2019) u Europi?”prema najnovijim istraživanjima pouzdanosti, NE — ne postoji jasan dizelski SUV koji je objektivno pouzdaniji od njega.
📊 Što kažu What Car? statistike

🔹 U najnovijoj „Reliability Survey” (anketa vlasnika za 2025.) Hyundai Santa Fe (2018-2024) je ostvario 100 % rezultat pouzdanosti među SUV-ovima s do 5 godina starosti — tj. niti jedan vlasnik nije prijavio kvar u zadnjih nekoliko godina u okviru istraživanja.
🔹 U zasebnoj kategoriji 7-sjedača, Santa Fe je također na prvom mjestu ispred drugih modela poput Škoda Kodiaq diesel.
📌 Usporedba s drugim dizelovima

📌 Najviše pouzdanosti među općenitim modelima dizelskih automobila postiže Renault Kadjar diesel s ~98.6 % prema nekim What Car? anketama, ali to je → ne SUV sedmosed, te rezultati se odnose na sve klase automobila, ne samo veliki SUV segment.
📌 Škoda Kodiaq diesel, Volvo XC60 diesel i BMW X3 diesel imaju vrlo dobre ali niže rejtinge u odnosu na Santa Fe prema What Car? podacima, npr.:
  • Škoda Kodiaq diesel ~94.7 %
  • Volvo XC60 diesel ~92.6 %
  • BMW X3 diesel ~92.4 %
🧠 Zaključak

➡️ Ne, po statističkoj pouzdanosti prema What Car? podacima za SUV-ove iz Europe, u kategoriji dizelskih vozila trenutno ne postoji model koji je pouzdaniji od Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi (2019). Santa Fe je na vrhu ljestvice pouzdanosti u svojoj kategoriji.

Moguce da ovo nije 100% mjerodavno i tocno/pouzdano jer znamo da AI sugercoata sve, a cesto i halucinira, ali recimo da je ovo tocno.
Kako to da Europski proizvodjaci ne mogu doci ni blizu takve pouzdanosti, a kostaju jako puno vise za usporedive modele? Koji bi realan i smislen razlog bio, osim fanboy-izma, da netko kupi nesto drugo osim ovih Koreanaca? Evo sad sam vidio i novi Sorento na parkingu i meni taj auto izgleda fantasticno, iako mi je Santa Fe TM puno ljepsi, pa cu radije njega nego Sorento.
Da, ne mora biti dizel i radije bih benzinca, ali su jako rijetki na EU trzistu, a sto se PHEV-ova tice, nekako me strah uzeti hibrida polovnog. Najprije jer mi je Katic iz EVClinic usadio strah u kosti, a drugo jer ih je kasnije tesko prodati i brzo im pada cijena.
WraGG je offline   Reply With Quote