Gledam mijenjati svoju 2022 Teslu Model Y Performance za nešto udobnije.
Probao sam novu Model Y Performance i odmah ju bio prednaručio, zatražio poticaje za nju i ako sve prodje taj auto će me koštati 41.000e + PDV. Za takav auto to je stvarno odličan deal. Veliki je skok naspram prijašnjih godina u svakom aspektu udobnosti.
Međutim

vrag mi nije dao mira prošli tjedan i reko ajde da vidim i te kineze. Otišao u Zeekr, probao njihovog 7x AWD Privilege version (top trim koji se nudi). Auto je iznutra stvarno impresivan, pogotovo u usporedbi s Teslom. Vozna dinamika nije na razini Tesle, udobnost iskreno nije na razini koju bi očekivao za auto sa zračnim ovjesom, ali je OK.
Uglavnom, OK auto, nevjerojatan value za novce, krcat tehnologijom (što potrebnom što nepotrebnom) i premium osjećajem ali mi fali "ono nešto". Kao da se ne može odlučiti želi li biti sportaš ili kruzer i onda ti daje oboje po malo al zapravo niti jedno ne napravi kako treba.
I onda sam dobio Xpeng G9 na 24h probu. Tenk od automobila izvana. Iznutra mu mogu parirati jedino automobili iz jače luksuzne klase na kojima još moraš naklikati 50k eura opreme. Mene je auto oduševio udobnošću i NVH-om. Čista obiteljska krstarica koja ne pokušava biti ništa drugo, hrpa prostora, krcato tehnologijom (čak bi rekao i više od Tesle), impozantan "presence" izvana. Vozio sam nekoliko ljudi, nisu se mogli načuditi da je to kinez

Vrhunska udobnost i toliko dodatnih featurea da ti pamet stane. Unutra ne možeš naći jeftinu plastiku, sve je presvučeno u kožu, sve je čvrsto, ništa ne škripi. Cijena u top izvedbi - 62.500e + PDV. Stavi Mercedes značku na njega i taj auto košta preko 150k eura.
Što se tiče garancije - u slučaju Zeekra koji je dio Geely Grupacije garancija je 5+5 (kao i kod Toyote recimo). S obzirom da je dio Geelya, nema govora o "propadanju".
Kod Xpenga, garancija je 7 godina i ostvaruje se preko ovlaštenog uvoznika (Benussi).
Tesla ima 4 godine garancije.
Na shortlisti mi je i BMW X5 xDrive50e, zasad sam samo sjeo u njega i naspram Xpenga ne mogu mu naći prednost, uskoro idem na probnu vožnju pa ću vidjeti.