Imam pitanja oko hibrid box interneta, uzeli smo ga prije par mjeseci i rečeno nam je da bi trebali imati brzine oko 30, prihvatili smo jer kod nas nema ništa drugo osim bakrene linije a nemaju nikakve planove za skoru izgradnju pristojne infrastrukture, razumljivo jer smo zaselak od 200 ljudi. Stanicu djelimo još s 4 ili 5 drugih sela.
U početku je to radilo kao reklamirano, tokom prijepodnevnih sati bilo bi 30, popodne bi palo na 15-20 očekivano iz razloga što je više ljudi bilo aktivno na mreži, a upload cijelo vrijeme bi bio oko 22.
Kada dođem s posla često ostanem budan do kasni sati gledam nba ili nešto i krenem primećivati da mi brzina download-a svake večeri se prepolovi. Preciznije svake večeri oko 22-23 sata kada se internet krene stabilizirati i ljudi odu spavati brzina naraste ponovo na 30 i tako radi možda sat vremena i odjedanput kao da mi nekakav limit se uključi oko ponoći i to sve traje do ravno 7:00 h ujutro. Svako jutro u 7:00 h taj se limit digne i brzina ponovo naraste sa 15 na 30, znači točno u sekundu. Kao da postoji limiter koji se navečer uključi i traje do 7:00.
I onda uobičajeno imam tih 30 do nekakvih 10-11 kada ljudi postanu više aktivni i brzina krene opadat. Probao sam kupiti antenice da pojačam signal koji je već bio excellent, opet problem ostao dalje isti, pokušao sam njuškati po ruteru i postavku možda tamo ima nešto uključeno ništa nisam pronašao. Zvao sam ht prodaju mi neku spiku da je zbog opterećenosti, na to mi opet nema smisla kako je najopterećenije u 1:00 h ujutro kad svi spavaju.
Na mobitelu provjerim brzinu, bez grča dobivam 50-60, a na hibridu nekakvih 15 a upload i dalje 22, opet nelogično mi kako je upload veći nego download.
Čitao sam na par mjesta gdje su se znali požaliti na sličnu situaciju u A1 gdje bi tokom večeri i njima se internet drastično smanjio, odnosno opale im limit. Sad si nešto mozgam jel moguće da je to nekakva praksa koju tu operateri ne žele priznati. Razumijem da ova tehnologija nije namijenjena da se koristi kao ultimativni izvor internet brzine, no volio bih doći do nekakvih odgovora, jer trenutno ovo plaćam 30 eura dok vidim sada su pisali da čak za 35 starlink ima ponudu.
Imam nekoliko pitanja
Može li se ova kartica iz rutera prebaciti u mobitel pa da njega koristim kao ruter odnosno da napravim hotspot? Hoće li to podići brzinu?
Ima li netko sa područja slavonije da koristi starlink? Koliko to košta i kakve brzine dobivaju?
Ruter je DN9245X6-10, parametri su sljedeći RSRQ -7.0db RSRP -90.0dbm RSSI -66.0dbm. SINR 19.8db
Dok vam pišem ovo, napravio sam mjerenje po kojem gotovo da ne dobivam download od 4G jer bakar mi pruža 9 a upload i dalje uredno 21.
Kog god da pitam nema obrazloženja za ovaj fenomen gdje je meni upload veći nego download, a usprkos odličnom signalu brzine da gotovo i ne dobivam.
Ovdje možete viditi mjerenje:
http://tht.speedtestcustom.com/resul...8-0589f096b81a