View Single Post
Staro Danas, 14:59   #4990
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Kak bi rekli stari - "od nečeg moraš hmrijeti" - IP whitelist je opcija ak si stacionaran. Ak ideš ko ja relacija Njemačka - Austrija - Slovenija - Hrvatska i po novome Francuska - malo je probljem ak me razmeš. Plus na svim lokacijama su firewall pravila takva da mi se nije dalo još i s tim zajebavat (4G singal unutar zgrada je nepostojeći) A drugo - geoblocking se može zabići VPN-om. Jednostavno mi se neda sa tim stvarima zajebavat privatno , previše vremena moram investirat kojeg nemam. Za ostalo - don't care. U Cloudu imam samo ono što znam da bi mi moglo negdje zatrebat a sve vrlo bitno (tipa porezni materijal) isključivo lokalno imam. Ak se dokopa netko mojih skripti i howto-ova koji su generalni , bez domena i ip-eva koji bi kompromitirali neki od projekata na kojima radim - opet - nije baš da me briga, nema štete. S druge strane - ako imaš selfhosting - koliko je zapravo isti siguran? Kako ga nadgledaš, što radiš da prepoznaš nove vektore napada i prilagodiš sustav tome? Naravno - zavisi koliko je napadač motiviran i iskusan. Al na kraju meni je to previše brige. Za offline korištenje je sasvim OK, ne trebaš previše kemijat, zavrtiš Docker instancu i deri Miško. Hebiga kak starim više cijenim sigurnost i vlastito vrijeme nego borbe s vjetrenjačama.
Uvijek je najlakse koristiti tude usluge i ici linijom manjem otpora, na to i korporacije i racunaju. Ja sto sam stariji gledam da manje radim, a da vise kapital radi, pa mi je zabavno dizati kontejnere, pa tako i NextCloud. A s druge strane ako se ubijas na poslu, shvacam da je i cloud opcija, jer nakon posla ne mozes vise vidjeti command prompt. Zato sam si i postavio cilj, cim dode neka opcija OEM-a za Pixel, da se skroz maknem sa Google i eventualno vrtim u nekoj odvojenoj "particiji" google play u sandbox modu. Ja ionako necu nedostajati googlu, kao sto se vidi ima dovoljno kandidata koji nude googlu i Microsoftu podatke na pladnju da mogu trenirati svoje podatke na njima, a uostalom i to je cijena te besplatne usluge.

A i trend Europe je postao da se maknu sa US usluga, bez obzira sto su podaci hostani u EU, Amerika i dalje ima nadleznost nad svim podacima i moze ih koristiti kako oni zele.

Zadnje izmijenjeno od: Bono. Danas u 15:07.
Bono je offline   Reply With Quote