Citiraj:
Autor tomek@vz
Ljudi malo pretjeruju kad je Google u pitanju. Ukljucujuci mene osobno. I nije da nemamo razlog za to. Ali. Puknes Cryptomator koji lokalno kriptira sav sadrzaj i takav salje u cloud. Google nema pojma kaj imas gore a koristis njiihov servis koji je i dalje po cijeni i sigurnosti iskreno - dosta dobar u odnosu na konkurenciju. Imam pomijesane osjecaje prema Nextcloudu. Kao koncept je odlican - ali kad sam stezao stvari ispod haube (sigurnost), prema preporukama sluzbene dokumentacije s vremenom su se (a ponekad i odmah) stvari potrgale. Pa se navlaci sto kako zasto pa naletis na nedokumentirana sranja na koja opcenito poludim jer ih svakodnevno moram krpati. Onda jos dolazi u pitanje sigirnosti i monitoringa kod self hosting opcije - bez geoblockinga i ostalih sigurnosnih koraka u danasnje vrijeme nebih bas takav koncept stavljao na internet posto sam par mjeseci ekperimentirao i necu na to misliti koji od script kiddies sa neogranicenim vremenom i interesom mozda uspije doci do tih podataka. Opcije uzeti Nextcloud kod nekog od postojecih hostera nisam iskreno jos dovoljno istrazio al opet - Google drive me nist ne kosta a mogu 15GB gore lupit podataka. Sve ima svoje prednosti i nedostatke al ne treba bas tak jako bjezat od google-a posto se neke stvari ponekad nemogu izbjeci (Android na primjer).
|
Kako bi rekli, cim je free ti is proizvod, a tih 15GB ne znaci previse, a bome ni enkripcija kad imaju kvantni kompjuter. Osim ako neces testirati integritet svoje enkripcije kod njih. Zato i Microsoft forsira onedrive, backupirajte sve na nas one drive, to sigurno rade iz svoje dobrote.
NextCloud ako ne trebas servirati jako puno korisnika limitiras na odredene ip rangove ili jos bolje drzis ga u privatnoj mrezi i po potrebi se vpnas.
Citiraj:
Autor Libertus
Može se Android izbjeći ako želiš. GrapheneOS https://grapheneos.org/
Edit: Odgovor je za kolegu tomeka, drugo kolega uletio s porukom dok sam pisao. 
|
Naravno, cekamo OEM partnera, nekako mi se Pixel ne koristi.
Citiraj:
Autor Mario92
Koja je zamjena za Paint.NET?
GIMP je katastrofa i nemam živaca ga učiti, Krita mi se čini više ko Photoshop alternativa.
Pinta je najbliže tome i najviše mi se sviđa, ali ne podržava pluginove i više je ko Paint.net 0.9
E da, ShareX alternativa da radi onak intuitivno?
|
Ne bavim se obradom slika, ali na sajtu ovo baca:
https://alternativeto.net/software/p...platform=linux