Citiraj:
Autor Bono
Mozda je to poruka Googla da se maknete sa njih.
Ja sam prije godinu dana instalirao NextCloud I samo mi je zao sto nisam to prije napravio. U Ubuntu dolazi nativni client za NextCloud i ako nekome nesto znaci to je EU proizvod.
Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
Ljudi malo pretjeruju kad je Google u pitanju. Ukljucujuci mene osobno. I nije da nemamo razlog za to. Ali. Puknes Cryptomator koji lokalno kriptira sav sadrzaj i takav salje u cloud. Google nema pojma kaj imas gore a koristis njiihov servis koji je i dalje po cijeni i sigurnosti iskreno - dosta dobar u odnosu na konkurenciju. Imam pomijesane osjecaje prema Nextcloudu. Kao koncept je odlican - ali kad sam stezao stvari ispod haube (sigurnost), prema preporukama sluzbene dokumentacije s vremenom su se (a ponekad i odmah) stvari potrgale. Pa se navlaci sto kako zasto pa naletis na nedokumentirana sranja na koja opcenito poludim jer ih svakodnevno moram krpati. Onda jos dolazi u pitanje sigirnosti i monitoringa kod self hosting opcije - bez geoblockinga i ostalih sigurnosnih koraka u danasnje vrijeme nebih bas takav koncept stavljao na internet posto sam par mjeseci ekperimentirao i necu na to misliti koji od script kiddies sa neogranicenim vremenom i interesom mozda uspije doci do tih podataka. Opcije uzeti Nextcloud kod nekog od postojecih hostera nisam iskreno jos dovoljno istrazio al opet - Google drive me nist ne kosta a mogu 15GB gore lupit podataka. Sve ima svoje prednosti i nedostatke al ne treba bas tak jako bjezat od google-a posto se neke stvari ponekad nemogu izbjeci (Android na primjer).