View Single Post
Staro 10.12.2025., 11:24   #810
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Citiraj:
Autor Miki9 Pregled postova
Nisam to nikad čuo, kakva je to priča s krađom koda za HL 2, jel to stvarno bilo il nekakva patka?
Vidim da je kolega iznad već napisao, ali da - priča je stvarna. Da apsurd bude veći, baš sam jučer čitao članak na ovu temu jer sam pokušao doći do više informacija na temu HL2: Beta izdanja. Toliko o slučajnostima...

Citiraj:
Autor Miki9 Pregled postova
@Trekkie
U vezi priče s misteriozno oživjelim mobitelom, to se meni dogodilo s bušilicom, mrcinom iz 80ih, koja je nakon nekakvog booma iznutra i iznenadnog prestanka rada bila pospremljena u dno ormara "jer mi je bilo žao baciti", da bi nakon 5,6 il i više godina pri random testiranju odjednom radila !
Upravo ovo što si napisao. I meni je bilo žao baciti taj R320s, iako ih imam dva. Stajali su oba godinama i gotovo su pa identični, iako postoje vrlo male razlike (očito dvije revizije), pa ako znaš gdje treba gledati, možeš ih odmah (i vrlo lagano) prepoznati.

Ironija je u tome da nisam ni skužio da mobitel radi već 20-ak minuta... Tek kad sam posegnuo rukom za drugi, da ga još jednom pogledam (možda čak i bacim), skužio sam da nešto ne štima ... i da je onaj "neispravni" zapravo već uključen, dok je onaj "ispravan" čekao na testiranje.

Na kraju sam ih išao spojiti oba, istovremeno. Da isključim bilo kakvu mogućnost pogreške ili zamjene dijelova. Ali ne - pokazalo se da su se oba upalila i uredno predstavila. Možda je samo trebao odspavati 15-ak godina da se odmori od elektro šokova?

Citiraj:
Autor struga987 Pregled postova
Da da priča oko krađe izvornog koda Half-Life 2 igre je stvarna.

Naime, igra se poprilično s nestrpljenjem čekala, i pošto je bila hrpetina fanova Half-Life igara, našao se jedan hacker Axel Gembe (iz Njemačke) koji je hakirao Valve servere gdje je bila dotična igra sa izvornim kodom. Naime nakon što je hakirao prektički cijeli Valve server mogao je skinuti i cjele račune, međutim novac ga nije zanimao već isključivo i samo Half-Life 2 koji je želio odigrati.
Navodno je ta verzija Half-Life 2 dostupna negdje na netu, a postoje youtuberi (Bolloxed) a koji su i snimili walkthrough te igre, i ta verzija Half-Life 2 je bila drugačija i manje ''dorađena''.

Ajmo malo još o ovoj priči, Valve zaustavlja distribuciju igre Half-Life 2 te uključuje FBI da se uhiti dotični Axel Gembe međutim bez uspjeha jer FBI nema pravo raditi uhićenja po Europi.
Nakon toga Valve preko Gabe Neuwella (šef Valve corp.) pokušavaju namamiti Axel Gembe na lažni intervju za posao u Valveu kako bi došao u SAD i bio uhićen, jer dotični Axel Gembe je doslovno nazvao sefa Valvea Gabe Newella na telefon kako bi se ispričao i pitao nude li posao u Valveu, na što je ovaj odmah dogovorio da ga ćope .
Međutim netom prije toga (zapravo se spremao na put u SAD na intervju u Valve), Axel Gembe je hakirao neke sustave u Njemačkoj i tada ga uhiti njemačka policija. Da stvar bude još bolja, lika puštaju uz 2 godine uvjetne uz izgovor: ''samo sam htio igrati Half-Life 2'' i zaposli se u državnoj instituciji za informatičku sigurnost.

Još nije poznato dali je Valve odustao od tužbe, ili je pak došlo do zastare pa to više ne vrijedi, uglavnom suđenje je odrađeno, na kraju čak nije bio osuđen za puštanje Half-Life 2 coda, već samo za upad u Valve servere, jer navodno da su drugi hackeri ukrali code igre te neke beta testerske verzije Half-Life 2. Uglavnom za ono vrijeme to je bila baš luda priča.

Uglavnom priča je stvarna a u konačnici, izgleda da je zbog toga Half-Life 2 ispao još i bolja igra, iako su u to vrijeme zamjerali nedostatak dynamic shadow i lighting modela jer generalno engine je bio zastario u odnosu na Far Cry / Crytech / Doom 3 engine, ali generalno igra je rokala i na slabijim konfama a izgledala zapravo odlično.
Sve istina, jedino što sam ja čuo da je beta sadržaj objavio neki rus, iako to ne znači da je ovaj bio prvi koji je provalio u bazu podataka.

Baš čudno - kao što sam napisao gore kolegi, jučer sam čitao članak na ovu temu, a sve je krenulo "vlakom misli" (kako bi ameri rekli), jer sam krenuo izučavati brze zombije, pa je članak vodio na zombie ubojice (Zombie Assassins, beta verzija po kojima su se "brzi" na kraju napravili), pa je članak vodio dalje na beta sadržaj kao i cijelu priču o curenju podataka.

Za samu priču sam već znao, čak pogledao i dokumentarac na YT od oko sat vremena na ovu temu gdje su (između ostalih) Gabe Newell i drugi iz Valve-a dali intervjue i ispričali što se (i kako) dogodilo.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote