View Single Post
Staro 07.12.2025., 19:09   #316
radi.neradi
Premium

Datum registracije: May 2023
- https://www.nasdaq.com/press-release...cas-youth-2025
- https://www.nasdaq.com/press-release...ess-2025-12-03

Krenulo je sa najavom početkom septembra.

"This pledge reflects Micron’s deep belief that access to AI education is essential to securing America’s technological leadership."

"These commitments directly support the White House’s April executive order Advancing Artificial Intelligence Education for American Youth, and reinforce Micron’s long-standing commitment to strengthening the U.S. STEM pipeline. Securing America’s future requires winning the AI race. As the only American memory manufacturer and a technology leader, Micron’s innovations – particularly in high bandwidth memory – are key to powering the AI revolution. In partnership with the Trump Administration, Micron is making the largest domestic semiconductor investment in U.S. history: $200 billion in manufacturing and R&D, which will create an estimated 90,000 American jobs. Micron has long worked to strengthen the domestic STEM pipeline and strongly welcomes public-private partnership to advance AI education in particular."

Čini mi se da se zemlje sve više zatvaraju, vraćaju proizvodnju u svoje zemlje, a one bez proizvodnih pogona će plaćati sve puno skuplje. Smatram da je USA donjela dobru odluku za svoju ekonomiju i razvoj umjetne inteligencije. Ionako je USA oduvijek predvodila tehnološkim inovacijama. Trebat će 12-18 mjeseci da se cijene počnu stabilizirati ovisno o odlukama koje će donositi drugi proizvođači, ako krenu u AI biznis ili odluče preuzeti procenat prodaje Microna, uz to po višim cijenama. U cilju im je definitivno održati povišene cijene, stabilizirati i pojačati proizvodnju. Mislim da je ovo sada inicijalni supply/demand shock. Objektivno gledajući na krajnje korisnike nebi trebao imati velik dugoročni utjecaj, ali ako cijene RAM-a nastave rasti - nebih se čudio isto tako da cijene grafičkih kartica za datacentar također krenu rasti recimo H100 ili RTX 6000 Pro, kako bi se održao omjer, jer za učitavanje 480B ili 650B modela isplativije je koristiti 2x 96 GB VRAM GPU + 2x toliko RAM-a za memory off-load. Definitivno bi cijene trebale ostati povišene, ali trebat će vremena za stabilizaciju. MU je također otišao sa 66 USD na 240 USD od 4 mjeseca 2025. DDR6 dolazi 2027 godine sa 8000-17000 Mhz, tako da bi trebao pasti broj potrebni GPU osim za inference i training/fine-tuning. Zanimljivo.. Što više razmišljam to mi se više čini da je USA napravila dobru odluku. Zasigurno će RAM-a trebati još više nego do sada, pa mi se ovo definitivno čini kao zajedničko i planirano podizanje cijene, što ostalim proizvođačima odgovara i vjerovatno ostaju u consumer prodaji.

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Pa jel moguće da smo došli do toga da mi RAM iz starijih laptopa vrijedi više nego stari laptopi
Pa ne znam baš...

Zadnje izmijenjeno od: radi.neradi. 07.12.2025. u 19:56.
radi.neradi je offline   Reply With Quote