View Single Post
Staro 06.12.2025., 13:26   #4907
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Daklem...uzeo sam si vremena malo da istrazim i testiram malo Zorin OS otkad je tolko popularan na internetima. Iskreno...ne svida mi se - i nije do Linux dijela nego do firme koja ga gura i na koji nacin. Da pojasnim...sam OS dolazi u nekoliko varijanti od kojih su nama interesantne Core (besplatna) i Pro (50€). Kod besplatne varijante je sve relativno jednostavno - radi se o prepakiranoj varijanti Ubuntu-a. Nista posebno. I taj dio me tolko ne smeta u ovom trenu. Kod Pro stvari postaju interesantne. Dakle za tih 50 Eura na prvu se dobiva sasvim solidan deal:

No ajmo zagrebat povrsinu.
Premium desktop layouts only in Zorin OS Pro

Da...samo malo drukciji / predefinirani Gnome setup. Izvedivo na bilo kojoj Linux distri. Next!

Professional-grade creative suite.

Ovo me zaintrigiralo...

Izgleda predobro a? Pa...Zorin s razlogom skriva detaljne informacije o aplikacijama ko zmija noge...rezime:

Citiraj:
Professional-Grade Creative Suite: This is a major highlight of the Pro version. It aims to provide alternatives to expensive commercial software. You'll find apps for:
  • Video Editing: Kdenlive, PiTiVi (and alternatives to Adobe Premiere Pro, VEGAS Pro)
  • Image Editing: GIMP, Krita (alternatives to Photoshop, Affinity Photo)
  • Illustration: Inkscape (alternative to Adobe Illustrator, Affinity Designer)
  • 3D Graphics & Animation: Blender (used by Hollywood studios, alternative to Autodesk 3ds Max, Cinema 4D, Adobe After Effects)
  • Audio Production: Ardour, Audacity (alternatives to Ableton Live, FL Studio, Adobe Audition)
  • Desktop Publishing: Scribus (alternative to Microsoft Publisher, Adobe InDesign, Affinity Publisher)
  • Photography Workflow: Darktable (alternative to Adobe Lightroom)
Advanced Productivity Tools: Beyond the creative suite, Zorin OS Pro includes applications to boost productivity:
  • Office Suite: LibreOffice (compatible with Microsoft Office/365 documents)
  • Task Management: Planify (a task manager with to-do lists, reminders, and cloud sync)
  • Note-taking & Annotation: Xournal++ (for writing, sketching, annotating PDFs, and audio recording)
  • CAD Software: FreeCAD, LibreCAD (alternatives to Autodesk AutoCAD, SOLIDWORKS)
  • Mind Mapping
  • E-book Reader: Foliate (alternative to Amazon Kindle), Feed Reader
  • Accounting Software
  • Pomodoro Timer
Essential System Utilities and Browse: Like all Zorin OS editions, Pro includes core utilities:
  • Web Browser: Firefox
  • Email Client: Evolution
  • Remote Desktop Client: Remmina
  • Disc Burning Software: Brasero
  • Video Converter: Handbrake
  • Webcam Tool: Cheese
  • Media Players: Rhythmbox (audio), Totem (video), VLC
  • Torrent Client: Transmission
  • Virtualization: VirtualBox (alternative to Microsoft Hyper-V)
  • Screen Recorder: OBS Studio (alternative to Streamlabs Desktop, XSplit Broadcaster)
Zorin Connect: This feature is pre-installed and allows seamless integration between your computer and Android device, enabling things like shared notifications, file transfer, and using your phone as a remote.
Dobrodosli u lazno reklamiranje. Ne samo da nijedna od tih aplikacija nije u rangu sa Windows aplikacijama za "Pro" upotrebu, ne samo da se iste bez problema mogu instalirat na Core verziju Zorin OS-a nego i na bilo koju drugu Linux distru. Next!

Zorin Installation Support.

Citiraj:
Have any questions or queries while setting up Zorin OS? Each copy of Zorin OS Pro comes bundled with the Zorin Installation Support service for one computer. It lets you get technical support by email directly from our team.
Iskreno ovo je jedina validna stavka dosad da bi netko koristio Zorin OS. Kolko im je support dobar i efikasan - nemogu testirat ni previse diskutirat.

E sad...mislim das smo dosli do tocke gdje moram objasnjavat zasto sam popizditis dobio i odlucio ovaj rant post napisat. Smrdi mi previse na Hannah Montana Linux tip pokusaja muznje love od korisnika koji neznaju bolje ili nisu dovoljno informirani. Linspire mi takoder dolazi na pamet...a znamo kako je to zavrsilo. Takav tip distre kad ili tad zavrsi u ropotarnici povijesti sa gorkim ukusom u ustima za krajnje koirisnike. Nemam nista protiv novcane podrske odredenom "Teamu devova" koji sklepaju lijepu Linux distru sa par "creature comfort" rijesenja koje nema na drugim distrama ili ne dolaze out of the box. Al na muljanje korisnika sam alergican. Krajnje.

I bas zbog toga bih radije preporucio pocetnicima Mint ili Bazzite nego Zorin Core.
tomek@vz je offline   Reply With Quote