View Single Post
Staro 29.11.2025., 16:19   #180
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
nisam certificiran ali... radim to u fušu, za firmu

redom - ne diraj struju, zovi električara, a da li imaš uzemljenje ili je nulovano možeš znati tako da razmontiraš 1) bilo koju utičnicu i pogledaš dal su nula i uzemljenje spojeni , ako nisu 2) pogledaš razvodnu ploču za istu stvar. imaš i za kupiti male testere sa ledicama koje samo ubodeš u utičnicu.

sftp kabel je teško bacanje para za kućnu upotrebu. a osobito je teško bacanje para sftp outdoor kabel. radi šta hoćeš ali to ni industrija ne koristi. ako dobro kužim tvoj opis, ti ćeš kroz kuću vuć kabel do točke na fasadi i tamo stavit kameru? ne treba ti nit sftp nit cat6 nit outdoor. bitno je samo da je to cat5 CU kabel, a ne CCA.
surge protector , ako ga želiš stavit iz nekog ludog razloga, spajaš na nešto uzemljeno a da to nije strujna instalacija. ja ga imam jer mi ide kabel po fasadi na vrh zgrade, spojen je na metalnu ogradu od terase. također, ako vučeš kabel koji će (ipak) imati drain wire ili metalni shield, spajaš samo sa jedne strane konekcije, a ne s obje jer ćeš zapalit nešto, switch vjerojatno. parazitni napon ide u stotine volti, nema smisla to onda ispraznit na minus pol switcha, kad switchevi ionako nemaju uzemljenje, niti ima smisla to spojiti na kućno uzemljenje (ako postoji) jer ćeš opet nešto zapalit zbog razlike potencijala (ovaj put kabel vjerojatno).
that said, ja ako ikako mogu izbjegavam kabel koji ima drain wire, ako ga i ima ja ga ne spajam u kućnim uslovima, jer nemam ga KAMO spojit.
outdoor kad kabel ide po fasadi, pa, ako je neki metalni dio blizu, i ima smisla zbog dužine - onda stavi surge protector i spoji drain wire na metalni rj45, a sam surge protector spoji na metal. nemoj spajati na gromobransku žicu, jer opet, zapalit ćeš nešto.

mislim da sam sebi kompliciraš život sa svime time. kamerama na fasadi neće bit apsolutno ništa ako kabel ide unutar kuće. ako te strah za taj gateway, izoliraj ga s optikom. uzmeš poe switch za 50 eura koji ima optiku, i spojiš ga optikom na gateway. kad i ako nešto pukne, crknut će taj switch, i za 50 eura ćeš kupit drugi. mi po terenu imamo tako složeno, poe oprema je na switchu koji je optikom spojen dalje, i to završava u RO koji imaju vlastito uzemljenje u pod ispod sebe.
jp_rv je offline   Reply With Quote