View Single Post
Staro 29.11.2025., 15:43   #179
KrpaZG
Detect, Respond, Complain

KrpaZG's Avatar

Datum registracije: Dec 2011
Juha se kuha Razmisljam dodati kamere u setup kad vec ide Unifi gateway.

Riječ je o staroj kući sa jako starom električnom instalacijom, bez gromobrana i bez jasnih informacija o uzemljenju. Ne znam postoji li uopće ispravno uzemljenje i gdje je izvedeno (totalni sam noob za to). Prije nego zovem električara i nešto krivo spojim pa napravim štetu, volio bih čuti mišljenje onih koji su ovo već radili.

Plan je sljedeći:

• A1 ruter ostaje kao primarni uređaj
• iza njega ide moj Unifi gateway
• zatim PoE switch koji će napajati nekoliko kamera i AP
• za kamere planiram koristiti S/FTP Cat6a kabel certificiran za vanjsku upotrebu

Gledam Unifi outdoor surge protector koji bi postavio odmah na mjestu gdje kabel izlazi iz kuće prema van. Ideja je da dignem glavni kabel do surge protectora i zatim kratkim patch kabelom spojim kameru da smanjim izloženost vanjskom dijelu instalacije.

Pitanje je kako i gdje pravilno uzemljiti taj surge protector kada ne znam kakvo je uzemljenje kuće i postoji li uopće valjana zaštita. Zabit bakrenu sipku 2 metra u pod i provuc bakreni kabel do surge protectora? lol Svakako ide UPS na kraju "lanca" no ideja je da zastitim opremu ukoliko lupi grom vani pa da ne uleti preko kablova do gateway-a i ostatka opreme.

Ako netko ima iskustva sa:

• instaliranjem kamera na objekt bez gromobrana
• uzemljivanjem mrežnih surge protectora
• zaštitom PoE opreme i UTP instalacije kod udara groma
• ili savjetom kako to najjednostavnije i najsigurnije riješiti u staroj kući

bilo kakav input je dobrodošao prije nego angažiram električara specijaliziranog za ovakve slučajeve.

Hvala unaprijed.