View Single Post
Staro 19.11.2025., 23:20   #4939
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ja ti imam NEJE Max 4 s E80 modulom od nekih 20-25W (80W "ekvivalent"), proširen na 1030x750mm radne površine.
Dobar je ali ga nisam puno koristio da budem iskren, imam milijun stvari kojima se bavim pa ne stignem sve

Što se lasera tiče tu ti je pravilo što jače to bolje jer možeš koristiti veće brzine i manju snagu. Također air assist (spojiš kompresor da ispuhuje spaljeni materijal) dosta povećava kvalitetu i brzinu.

Samo razmisli za što ti treba, laseri se dijele na diodne, co2, fiber itd i svaki ima svoje namjene. Ako misliš gravirati nešto drugo osim drva/mdf/hdf-a onda ti diodni laser neće biti najbolji izbor.

Također ako misliš prodavati te rukotvorine mislim da ti se ne isplati jer je to dosta rašireno i novelty ali nemoj me uzimati za riječ.

Ja sam ga uzeo da među ostalim izrađujem i šablone za glodalicu, ispune za puno drvo i sl, samo graviranje me nije toliko zanimalo ali imaš na FB razne grupe gdje ljudi rade zanimljive stvari, recimo graviranje s bojenjem na pločice i sl.
Može se prištekati na vertikalne površine (pogotovo ovi veliki modeli) i onda napraviti zanimljive gravure.