Nema nikakvih problema kolega, došlo je do prekida u linijama. I meni je ovaj dan bio zbrda zdola od jutra, krivim puni mjesec.
Citiraj:
Autor Bubba
Da ti pojednostavnim pitanje: u koliko si *javnih savjetovanja* sudjelovao i temeljem tvojih iskustava i konstruktivno produktivnih komentara, kako se to reflektiralo na krajnji ishod? Hvala.
|
Sudjelovao sam, odnosno pokušao sudjelovati dva puta.
Iskreno više se ne sjećam o kojim se točno zakonima radilo, ali jedna od tih situacija je bilo pitanje prepisivanja ZOGO u ZGO, ili možda jedne od nekoliko iteracija između.
To sam činio pošto me zanima tematika i s obzirom da sam zbog istog na sudu već preko 6 godina, zahvaljujući čemu sam prikupio brojna saznanja oko toga kako sudovi funkcioniraju i čemu zapravo služe. Pa makar to bili sporovi male vrijednosti, a kako se pokazalo niti jedna vrijednost nije premalena da bi se sitne duše za istu prodale.
Kako je taj zakon bio krcat rupama, koje su se zatrpavale podzakonskim aktima, bilo je sijaset kvalitetnih komentara koji su svi redom ignorirani. Naime, vlastodršci su dužni odgovoriti na sve komentare, a to i učine (vjerojatno putem automatizacije) na način da gotovo svi dobiju isti boilerplate odgovor.
Konkretno me zanimala rupa u zakonu kojom se namjerno ostavlja prostor za muljanje prilikom izjednačavanja "volumena spremnika" i "mase otpada".
Druga jako zanimljiva rupa (u starom ZOGO, kasnije eliminirano) je ona kojom je omogućeno da se tajnim dopisom ministarstva (kojeg sam ja dobio pukim slučajem jer sam bio u kontaktu s pravim ljudima, na pravom mjestu, u pravo vrijeme) omogućuje komunalcima odgoda prikupljanja biorazgradivog otpada na praktično neograničeni rok, ali ipak kao limitirano na pet godina, zahvaljujući prije navedenom dopisu. Da bi jednostavno, prije isteka tog roka, prepisali zakon i potpuno zaboravili na cijelu odredbu.
I tako ja u rukama imam presudu za drugostupanjskog suda u Karlovcu kojom velebna sutkinja mrtva hladna tvrdi kako nedostajuća evidencija odvoza nije bitna, iako tako jasno stoji u predmetnom zakonu, a obveza plaćanja postoji, jer, eto, postoji obveza plaćanja a iznos obračuna proizvoljan.
Imam sada još par friških presuda, također na moju štetu, u kojima je rečeno kako nije bitno to što službena evidencija evidentira kako je s moje adrese odvezeno kakvih 87 kubnih metara otpada u razdoblju 9/23 do 1/24. Budem to opet dignuo na drugostupanjski, pa neka se netko tamo prodaje za tih sto eura, utoliko će mi biti veći užitak.
Da se vratim na temu (koja uopće niti nije tema ovdje, škužajte), mogu kazati da je refleksija nastojanja sudjelovanja u savjetovanjima (u vidu pokušaja utjecanja na pravičnost, logiku i pravdu) na krajnji ishod bila sve u svemu jedna velika nula. Ništa, drugim riječima.
Da i ne spominjem kako se neke zakone progura na brzinu bez da se ide čak i na to i takvo savjetovanje. Tja, da nema hitnoće gdje bi bili danas?
Sve ovo naravno ne znači kako je svako savjetovanje isto, možda je bilo primjera gdje su se "konstruktivni" prijedlozi prihvaćali. Teško je to sve pratiti. Moje iskustvo je dva od 30 hiljada izmjena, nije baš neki pozamašan uzorak.
Donosim zaključak kako imamo asimetričnu situaciju gdje se financirana manjina poigrava nefinanciranom, i poprilično neukom, većinom. Izmjena u zakonima je ogromna količina te je dosta teško pratiti i promjene u svega par zakona i vezanih podzakonskih akata.
Kao npr. nekadašnji ZOGO sa pripadajućom uredbom, te raznim već spomenutim tajnim "aktima", koji je nakon više iteracija postao ZGO, što je uključivalo farsično izostavljanje riječi "održivo" iz naziva zakona.
Moram prihvatiti kako praćenje takvog beskrajnog zakonodavnog procesa iziskuje investiciju koju si mnogi ne mogu priuštiti. I taj trud kojeg sam ja uložio je nešto što velika većina nikada neće niti bi isto uzela u razmatranje.
Zakonodavni proces nosi svoj trošak, uz minimalnu, ako ne neizvjesnu, mogućnost stjecanja neke prednosti za bilo kojeg pojedinca koji je i član zainteresirane javnosti.
Ako netko želi inzistirati na vjerovanju kako je takvo savjetovanje značajka demokracije, ja mogu izraziti samo nevjericu, ali naravno da je svatko slobodan vjerovati što god želi.
Predlažem gledanje za temu relevantne prezentacije Anthony Daviesa.
https://www.youtube.com/watch?v=xxmXeLEcs9s