View Single Post
Staro 04.11.2025., 00:50   #103
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Psycho Pregled postova
sve ovisi o tvojem podrucju primjene. kako si napisao, nisi ti tu da ucih kako se pisu promptovi - ali ako zelis dobre rezultate, naucit ces. kao sto si prije google ucio kako pitati keywordove tako ces i sa AI-em.
Ali meni recimo to chatanje sa AI-em uopce nije bit svega ovoga.

bit je svake druge industrije, gdje ce pravi korisnici AI-a uz podizanje efikasnosti i inovacije ostaviti konkurenciju u prasini.

dobar izvor mogucnosti i cime ljudi sve se bace je reddit sub LocalLLAMA,
ex https://www.reddit.com/r/LocalLLaMA/...h_rfdetr_sam2/
Ne postoje dobri rezultati kada se koriste LLMovi, ne planiram se pouzdati u rezultate algoritma koji pogadja sljedecu rijec, mislim o cemu pricamo?!

Dalje, ovaj Reddit thread koji si poslao, taj post veze nema sa LLMovima, vec se sve vrti oko prepoznavanja uzoraka... To su stvari koje su se na racunarstvu ucile tamo jos 2000tih, samo sto sada imaju puno bolji hardver pa se moze i puno vise toga napraviti sa time uz manje muke oko optimizacije kojekakvih algoritama... Jos 2000tih sam radio na idejnom razvoju softvera za prepoznavanje tablica i osoba za Luku Split (nista od toga nije bilo, ali svejedno, dao sam par ideja na koji nacin bi se to moglo odraditi)... Takodjer, bavio sam se i inteligentnim upravljanjem prometom uz koristenje kamera i algoritama za prepoznavanje uzoraka, i to tamo negdje 2003 ili 2004 (negdje sam prikacio bio prezentaciju, samo ne znam u kojem threadu tu na forumu)... Na faxu smo jos tamo 2005/2006 radili eksperimente sa neuronskim mrezama gdje smo ih koristili za upravljanje levitacijom nekog elektromagnetskog djavla sto levitira... Dakle, sve ovo sto vidis da se danas koristi, mi smo radili pred 20-25 godina tu u Hrvatskoj, na FERu... Na kraju krajeva, htio sam pisati diplomski rad na temu onog sto se danas zove Adaptive Cruise Control (to tada jos nije bilo ni izmisljeno, al, eto meni se vrzmalo po glavi), no dobio sam valjda najdosadniju temu ikad - 'Analiza implementacijskih aspekata digitalnih regulatora' ili nesto u tom stilu...

E jesam sad malo rantao, neka sam...

Sve u svemu, moj posao nije zvrljanje promptova, niti me to nesto previse odusevljava... Moj posao je malo drukcije prirode, gdje ako ocijenim da mogu koristiti bilokoji oblik AI za poboljsanje nekog procesa, naci cu nekoga da mi to implementira i odraditi implementaciju... Jedini problem je sto do sada nisam nasao nijedan bitan proces gdje bih mogao koristiti AI u mom dijelu posla jer... ili su procesi prepuni iznimki pa je nemoguce sve to polovit i meni, a di da jos to dokumentiram ili istreniram drugog covjeka, a kamoli tek AI... ili je proces tolko brzo gotov da mi se uopce ne isplati gubiti vrijeme trenirati neki AI sustav da to preuzme... A ono za sto sam zelio koristiti AI - transkodiranje jednog krucijalnog komada softvera pisanog u nekom prastarom programskom jeziku u nesto modero, e tu je bio totalni fail tako da projekt nikad nije ni pokrenut...

Sve u svemu, moglo bi se desiti isto kao i u doba ekspertnih sustava tamo 80ih godina... Programeri su postali... tadaaa... knowledge workeri, odn., treneri tadasnjih ekspertnih sustava koji su preteca AI sustava...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4