View Single Post
Staro 01.11.2025., 21:52   #4727
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Ako pricas o Minhenu sredinom proslog desetljeca, tu ima hrpa tehnoloskih razloga zasto to nije moglo uspijeti.

Varas se.

Pogledaj sto Dirk Schrödter radi u Schleswig-Holsteinu. Sustavno, organski i cjelovito. To je dosta dobar i ucinkovit put koji se vec pokazuje dugorocno uspjesnim.

Znam Bubba ali Minhen je priča za sebe. Vjeruj mi. Tu sam i vidim i čujem što se na istom tom projektu i dalje događa i kakvu makljažu rade i kolko troše love na filozofiranje (doduše nema više Linuxa na klijent strani ali na server strani većina toga je i dalje Linux bazirano na konceptu osnovanom 2008-e za SLES pa su morali devovi prebacit i prlagodit sve za OpenSuse jer "Linux nesmije ništa koštat"). Imam čast usko raditi za devovima koji su 2008-e začeli cijeli koncept i održavali cijeli sustav na funkcionalnom životu kolko god je bilo moguće ovih godina bez obzira na probleme izvana, iznutra ili one političke. Glavni razlozi za neuspjeh su tvrdoglavost krajnjih korisnika i što se management svih glavnih firmi (RBS, SWM, IT@M, LHM, Baureferat...) uključenih u projekat od početka mrzi iz dna duše i svi svima podstavljaju kajle gdje god stignu. Desktopu nije pomglo to da su tadašnji devovi htjeli gurati svoju inhouse distru a bilo je premalo ljudi i naravno problemi su se samo gomilali. Sa Server strane, da mi kao tehničari međusobno nismo kreirali interno dobre odnose bilo bi svako malo u novinama. Dodaj još tome hrpu nesposobnjakovića sa svih strana i imaš planirani kaos. Dodaš tome uomražene likove koji misle da znaju više od svih i žele samo svoj projekt progurati bez uzimanja u obzir okolne infrastrukture i tehnologija u upotrebi i imaš šou kojem se ja nakon 6 godina više nemogu ni smijat ni plakat. Samo slegnem ramenima i kažem "es ist wie es ist" i pogurnem "wir schaffen das". Sa serverske strane OpenSuse i Debian Serveri zu i dalje živi i zdravi, na to pokušavam osobno rigorozno pazit i da se držimo nekog jebenog standarda ali daleko je to od idealnog ili "cutting edge" što danas Linux može dati. Sustavi kojima "nemam pristup" su u stanju kojem nijedan Admin koji unosi imalo ponosa u svoj rad nebi napravio. "Outsorcali" su upgrade 2 bitne Debian 9 virtualki na Debian 13 - ja sam odradio al nisam imao srca tako ostaviti pa sam posložio sve kako bi trebalo otpočetka biti. Znam da nakon mene nitko te sustave neće ni pipnuti osim ako neće biti nekog sranja. To je žalosna realnost i svakodnevica na Limux projektu. Premalo pravih planova i dugoročne odlučnosti a onda i znanja. I tu još nismo dotakli političku motivaciju. Desktop strana je mrtva ali Server strana je itekako živa i s obzirom na godine se drži hebeno dobro al o tome naravno nitko ne piše.

Kaj se ovog drugog dijela tiče što si naveo..vjerojatno je bilo djelom do katastrofalno optimiranih drivera (što je nekad bilo - svi grafički driveri +X11/Xorg). Dosad sam koristio max 3 ekrana na Linux kantama ali nisam nikad morao ikakav render radit tak da nisam neki faktor za procjene tu. Hobistička drljanja u Gimpu i Blenderu ne računam. Dal je situacija sa Waylandom i modernim kernelima bolja - neznam, Wayland znam da nije baš na "TI" sa nvidia driverima jako dugo bio, mislim da se tu nije ništa promjenilo.
tomek@vz je online   Reply With Quote