Imam zanimljiv problem:
- 2 mrežna mjesta na dvije lokacije, jedna je PC a druga je LTE CPE (nebitno, ali eto)
- obje dovedene u serverski ormar i spojene u patch panel
- ako spojim bilo koju od ove dvije lokacije sa patch panela na serverski router, dobijem 1gbit spajanje.
- Ako kabelom spojim ove dvije lokacije skupa, tako da je pc direktno spojen na LTE CPE dobijem samo 100 mbit-a vezu.
- Probao mijenjati prespojni kabel ali nema promjene
- posto sam osobno krimpao kablove u patch panel mogao bih se zakleti da su svi terminirani prema T-568b standardu
- udaljenost ne bi trebala biti problem (cca 40 metara), jedan kabel je cat6 a drugi cat7. Oba su donedavno radila na 10Gbita, dok nisam provukao optički kabel na oba mjesta
- ista stvar se događa sad kad je LTE CPE Mikrotik i kad je prije bio Zyxel, tako da nije do krajnjih uređaja.
Ne pada mi ništa drugo na pamet bez nekih većih zahvata. Probat ću još testerom vidjeti šta se događa na krajnjim lokacijama kad spojim kablove u patchpanelu, da li će pokazati sve žice spojene (mada bi po nekoj logici to trebalo biti u redu, ako se samostalno spajaju na 1gbit i ako je spojni međukabel ispravan).
Ima li još tkogod kakvih ideja ?