Tema: Automobili
View Single Post
Staro 21.10.2025., 20:39   #84330
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Amdejac Pregled postova
Kupiš skupe gume, odeš kod vulkanizera koji ti natakne gume na felge i izbalansira ti na mašini. Točnije nameče ti olova pola kile jer ga boli uvo za oznake na gumi ili možda ne zna. Koliko vas se je vratilo na reklamaciju ako žuta točka nije primjerice na ventilu? Jer na tom dijelu je guma balansirana u tvornici i tu je najlakša pa shodno tome ide i manje olova. A to sve dovodi do toga da pri većim brzinama dolazi do laganog podrhtavanja ili kad se auto stavi na valjke izgleda kao da je guma jajasta i podrhtava..
Ne odem vulkanizeru. Sam si montiram i balansiram gume.

Ovisi o proizvođaču, neki imaju oznake drugih boja. Viđao sam zelene ili bijele točke.
Neke gume imaju po dvije oznake, najčešće su to onda crvena i žuta točka u kombinaciji.

Jedna točka (najčešće žuta) - najlakši dio - ide na najteži dio felge. Vrlo često pozicija ventila nema veze s tim. Felgu treba bez gume i utega odvrtit na balanserki, označiti najteži dio, te tu montirati žutu točku. Dakle, ak žuta točka nije montirana tak da je poravnata s ventilom, te se vratiš vulkanizeru, moguće je da će ti morati staviti još više utega nego što je prvotno bilo.

Dvije točke - crvena točka nadjačava žutu jer označava najviši dio gume i pozicionira se na oznaku na felgi, ako ju dotična ima. Najčešće oznake na felgama su točka ili zarez na rubu s unutarnje strane.

Ili ako nema oznaku na felgi, ide opet na najlakši dio felge.

Olovnih utega nema već desetljećima, sve su plastificirani željezni utezi.