View Single Post
Staro 20.10.2025., 09:33   #4631
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor pogi Pregled postova
Treba mi savjet/preporuka...

skuzio sam da bi sa linuxom mogao bez beda pokriti više od 90% aktivnosti na kućnom kompu:
- surfanje
- torrenti
- gledanje filmova i serija
- lagano pisanje i čitanje dokumenata

Planiram napraviti dual boot sa win10. Linux bi instalirao na ne win systemski SSD, kojeg bi prvo šrinkao u disk managementu od windowsa i ostavio unallocated space od cca 250-300 Gb. Koliko sam shvatio linux će kod instalacije prepoznati windowse i samo će modificirati boot tako da se bira koji OS će se učitati kod paljenja računala. Davno sam to zadnji puta radio, valjda je to bila kombinacija win95/98 sa nekom Slackware distribucijom linuxa (još imam negdje tu distribuciju dolazila je na 4 ili 6 CD-a), sjećam se da sam i kompajlirao kernel i svašta nešto...

Uglavnom, nekako sam suzio izbor na:
- Linux Mint 22.2 "Zara" (još ga moram probati)
- LMDE 7 (Mint verzija bazirana na Debianu, a ne Ubuntuu, imam je već u VirtualBoxu)
- Zorin 18 Core ( kao najbolja za prelazak sa Windowsa, ova core je osnovna, Pro se plaća i to nekih 40 USD, Core verziju već imam u VirtualBoxu)

Što mislite o mojoj ideji?

Linux Mint. LMDE je odlican ali kao pocetniku bih ti radije preporucio Mint. Zorin je vise Hype nego distra koju bih preporucio, postoje kvalitetnije alternative (Fedora, Debian, Arch).
tomek@vz je offline   Reply With Quote