View Single Post
Staro Jučer, 20:48   #594
Neo-ST
Premium
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
blockchain.
Te aplikacije imaju svoje developere, firme, itd. i opet smo na početku sa istim problemom. Sva ta enkripcija i ključevi padaju u vodu ako ovi pokleknu i integriraju skeniranje poruka unutar samog appa (mimoilaze i ključeve i enkripciju legalno).

U tom slučaju se postavlja pitanje - postoji li messenger aplikacija na blockchainu koja nema slabih karika u lancu koje bi ovi psihopati mogli napasti (firma, developeri)?
Znači da je netko napravio shemu za dopisivanje kao šta je netko napravio Bitcoin za financije.
Možda nekakav opensource projekt kojeg svatko može hostati (nodovi) ili tako nešto?
-->
Post počinje ovdje. Ne znam zašto je forum ubacio ovaj tekst iznad (bug).

Mene je više zanimalo kako bi taj chat control funkcionirao u praksi.
S obzirom da nemam koga to pitati, pitao sam GPT.
Ovo su odgovori:

Moj zaključak je da je Chat control jedno veliko klupko problema koje, ako se integrira u aplikacije, predstavlja ogroman sigurnosni problem (o narušavanju privatnosti da ni ne pričam).

Sama činjenica da je nešto takvo ljudima na vlasti uopće moglo pasti na pamet pokušati progurati u zakon, dovoljno govori o tome kakvi ljudi vode EUniju, a time i nas, dok manjak reakcije dovoljno govori o nama.
Zato se nemojte čuditi kad vam sljedeći put pokušaju instalirati kamere za nadzor u spavaćim sobama jer *ubaci izmišljeni razlog*.

No, da se vratim na tehnički aspekt ovog problema.
Ukoliko je GPT u pravu, problem bi se morao moći riješiti jednostavno tako da ne koristite aplikacije koje su pokleknule chat controlu i integrirale ga u sebe.
Naravno da će to zahtijevati izlazak iz zone komfora za 99% ljudi, no ljudi su još 2020e pokazali da su većinom slabići, pa ne očekujem da će se išta desiti.

No da se nekim čudom i desi masovni bojkot i većina ljudi napusti Whatsapp, Viber, Messenger, Signal, itd. (lol), ostaje pitanje gdje bi se ti ljudi mogli prebaciti, i gore od toga, ako nađu neku alternativu, tko im garantira da EU neće početi raditi pritisak na tu alternativnu aplikaciju da i oni integriraju chat control, te dokle to ludilo može sezati?

Npr. neke od alternativa koje korisniku nude potpunu kontrolu nad svojim chatovima su aplikacije bazirane na blockchainu.
Telefonski broj je nepotreban, account se kreira na chainu, dobiju se ključevi accounta (bilo seedphrase ili private key) i dalje je na vama kako ćete osigurati ključeve da ne dođu nekome u posjed. Enkripcija je mislim ista kao i kod Whatsappa, Signala i sl.
Dakle bez ključeva, apsolutno nitko ne može recoverat account i poruke, osim naravno ako mu date svoj mobitel i pristup aplikaciji.

Tu dolazimo do problema aplikacije, odnosno frontenda koji služi kao layer za interakciju korisnik <--> blockchain.
Te aplikacije imaju svoje developere, firme, itd. i opet smo na početku sa istim problemom. Sva ta enkripcija i ključevi padaju u vodu ako ovi pokleknu i integriraju skeniranje poruka unutar samog appa (mimoilaze i ključeve i enkripciju legalno).

U tom slučaju se postavlja pitanje - postoji li messenger aplikacija na blockchainu koja nema slabih karika u lancu koje bi ovi psihopati mogli napasti (firma, developeri)?
Znači da je netko napravio shemu za dopisivanje kao šta je netko napravio Bitcoin za financije.
Možda nekakav opensource projekt kojeg svatko može hostati (nodovi) ili tako nešto?
Neo-ST je offline   Reply With Quote