Tema: Automobili
View Single Post
Staro 25.09.2025., 15:10   #83770
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Sve je to sjajno i bajno ali i dalje je to automobil dakle nesto sto kao sto si napisao treba manje odrzavanja u odnosu na ekvivalente sa motorima sa unutarnjim izgaranjem ali opet ima kompleksne sustave (grijanje i hladenje baterije na primjer) koji treba barem provjeravati na godisnjoj razini zbog sigurnosti samog automobila i putnika. To mi ide u istu onu kategoriju kao i da se ulje mora na autu svake 2 godine mijenjat ili 30.000km. Je moze se al tako odrzavani auti nakon 10 godina kao rabljeni vjerojatno nece biti u bajnom stanju. A meni osobno je to bitnije nego kako se auto ponasa u prve 3-5 godine kao nov.

* auto voziš na redoviti tehnički pregled, pored toga imaš više opcije za pregled stanja vozila (uglavnom auto javlja sam ako ima kakav problem):

1) Aktivna greška: Ako postoji problem (npr. s baterijom, kočnicama, Autopilotom ili senzorima), Tesla će ga automatski prikazati kao obavijest na zaslonu.

2) Možeš i preko aplikacije: Otvorite Tesla app na telefonu (povežite se s vašim računom i vozilom).
Idite na Servis (Service) ili Upozorenja (Notifications).

3) Napredno: Aktiviranje Service Mode za naprednu dijagnostiku
- način za pristup detaljnim podacima

Kod ostalih proizvođača istu stvar će ti napraviti u ovlaštenom servisu i naplatiti dijagnostiku.

Citiraj:
P.S. bilo bi interesantno napraviti usporedbu rabljene Corolle sa barem 10 godina starosti i 150.000km + i Tesle Model 3 istog godista i kilometraze naprimjer i onda usporediti ponovo sve brojke gore.
Vozila nisu u istoj klasi: to bi bilo recimo bilo Audi A4 i Tesla Model 3 (po cijeni i po dimenzijama).

Citiraj:
Autor Xiaomi Pregled postova
VW te traži samo za inspekcijski servis svakih 24. mjeseci, koji je vrlo jeftin. Dok filter kabine možeš sam promijeniti i to napomenuti kad pitaju. Za Kiu ne znam.
Službeno vozilo imam Seat Atecu 2.0 tdi - prvi servis 20.000km - 286Eura
Tesla model 3 nakon 20.000km - 0 Eura

Citiraj:
Autor Amdejac Pregled postova
Moj meho uz brdo specijalizacija ima EV certifikat za popravljanje električnih vozila. I ako netko zna, a on zna jer ih popravlja na poslu. Na spomen EV samo mi kaže, jel ja vozim EV? Da je to tak dobro i jeftino već bi ga vozio, ali vozim dva dizelaša. ��
Kod nas i u Europi je No1 - Vanja Katić - EVClinic, ima otvorenu franšizu u Berlinu i još jednu otvara van HR. Govori sve suprotno, sa argumetima

Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
Bilo i dobro kada bi argumentirano napisao kaj to točno odlazi. Samo nemoj molim te napisati baterija. Jer to znamo da nije istina. Ok gume se više troše jer su teška vozila.

Kaj još?

Osobno ne želim EV jer me strah da se govno ne zapali na način da neću moći sve suputnike izvaditi van iz auta.
* što odlazi: tekučina za brisače, filter kabine i klime, metlica brisača, tepisi, mirisni borići ...
šala mala, odlaze svi pokretni dijelovi kao i na klasičnim autima, s time da ICE ima preko 800 dijelova više

Razbijanje mitova i edukacija: sigurnost i zapaljivost električnih vozila

Citiraj:
Autor Mario92 Pregled postova
Nego, da čujem, preporuka zimskih šlapa, 225/40/R18, da je tiho i dobro.
Prošlu zimu uzeo MICHELIN PILOT ALPIN top guma, odlično drži i tiha.
MIK je offline   Reply With Quote