Tema: Automobili
View Single Post
Staro 25.09.2025., 09:44   #83762
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Juan Pregled postova
Mogu ja samo nešto pitati vezano uz boldanu stavku.
Još mogu razumjeti 5 izmjena ulja i filtera za 1200€, premda mi je i 240€ za par litara ulja i 3 filtera puno, ali ipak tu je 25 litara ulja po nekoj cijeni.
Što to rade prilikom održavanja EV tijekom 5 godina. Uistinu bih volio da me netko razuvjeri jer u nijednom ovlaštenom servisu ne možeš kupiti 25 litara motornog ulja koja su jedina novčano-materijalna mjerljiva razlika u tolikoj razlici cijene u usporedbi 800 vs 1200€.
EV imaju puno manje pokretnih dijelova, kočnice bi trebale trajati osjetno duže...zašto onda razlika samo 50% manje. Podsjećam: 25 litara ulja u ovlaštenom je najmanje 500€-800€.

Ili samo jedna optimizacija softvera prilikom čega serviser spoji sondu i stisne "update" vrijedi više nego da se netko zavlači pod dizalicu, skida poklopac, pregleda cijelo podvozje, zamjeni ulje, filter, i još jednom provjeri sve tekućine na vozilu.
Recimo KIA i WV traže da se radi periodični pregledi na tome dižu lovu. Tesla ima skroz drugu politiku tj. ne vole te vidjeti na servisu🙂. "Tesla vozila nemajh fiksne godišnje ili kilometražne "servise" poput klasičnih automobila s motorom na unutarnje izgaranje. Umjesto toga, Tesla preporučuje održavanje na bazi potrebe (as-needed basis), ovisno o uvjetima vožnje, okolini i upotrebi vozila. Ovo je navedeno u službenom vodiču za samoodržavanje (DIY Maintenance Guide) i vlasničkom priručniku."
"Tesla naglašava da se većina zadataka može obaviti samostalno ili kod neovisnih servisa. "
izvori: Tesla Owner's Manual, Service Manual 2024+ i DIY Guide.
To sam sve rekao kumu za Teslu, nije "vjerovao" dok mu osobno nisu rekli u Tesli. Skroz drugačija politika od konvencionalnih proizvođača automobila. I da za update softvera ne treba u servis radi se automatski doma po potvrdi (kao na mobitelu). To funkcionira odlično.
MIK je offline   Reply With Quote