View Single Post
Staro 22.09.2025., 00:17   #3746
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Datum registracije: Apr 2023
Citiraj:
Autor selk Pregled postova
Koja je razlika između n1 NSA i n1 SA, koji je pravi 5G od 3100 MHz
Mislim da sam/smo ovo objašnjavao/li puno puta unazad godinu i pol dana, posebno kada je išao novi frekvencijski spektar u listopadu prošle godine :P

Laički - NSA mreža - modem pristupa preko isključivo 4G mreže a u agregaciji di su 4G B bandovi ti se pojavi N band(ovi) ako ih ima na tornju ili okolnim tornjevima.

SA mreža - modem se spaja baš na pravi 5G i u agregacijama imaš isključivo N bandove. Trenutno nijedan telekom u HR ne pušta SA mrežu.

Kod N bandova na NSA je limitiran bandwidth na max 100 MHz po ćeliji dok recimo na SA ti moreš imati jednu ćeliju od 400 MHz (primjer, HT to ima kod N257 banda/26 GHz).

3100 MHz (to je n78 band) nije pravi 5G, to je i dalje sve NSA mreža. Prednost n78 banda je samo što ima najveći bandwidth 100 MHz pa zato u agregacijama daje velike brzine (što veći bandwidth - to veće brzine) ali to je i dalje sve NSA, pristup preko 4G mreže i ak imaš sreće da imaš na tornju taj band/u dometu :P

Kada bude SA mreža (to je zapravo pravi 5G), onda će ti se modem moći spajati na npr. samo n78 band ili samo n1 band ili samo n28 band. Ili agregirat n28+n1+n78. Sada to na NSA mreži ne možeš, uvijek moraš biti spojen na neki 4G B band pa ti se u agregaciji sam ukaže n78/n1/n28 ako ga ima na tornju/u dometu.

U slučaju HT-a, n1 je zanimljiv jer je HT kupio bandwidth 25 MHz pa ćemo dobiti malčice veće brzine nego na 4G B1 koji ima 20 MHz (to je max na 4G tehnologiji jer B bandovi ne mogu imati bandwidth iznad 20 MHz). Da HT hoće iskoristiti 25 MHz koje je kupio na 2100 MHz, ako će ostaviti to na 4G-u - imali bi B1+B1 (20+5 MHz - dvije ćelije, kako sada HT ima B3+B3 20+10 MHz) al pitanje je koliko modema podržava takvu agregaciju.

Također mnogi modemi na NSA čim agregiraju neki N band raste i upload jer rade upload agregaciju pa će u slučaju n1 banda to biti primjetan porast upload brzine u usporedbi sa n28 koji ima mali bandwidth od 10 MHz.

Malo skrenuo u širinu al nema veze
Tirkiz je offline   Reply With Quote